Što sprema 17. DHF? - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Što sprema 17. DHF?

Što sprema 17. DHF?

U goste dolazi Goran Dukić, a odaje se počast Pinteru, Tadiću i Peterliću. Puštaju se i pobjednici Pule i najbolji domaći filmovi od 1990.

s.p. 05.03.2008 0 komentara

Što sprema 17. DHF?

Bliži se najveći festival domaćeg filma - Dani hrvatskog filma. 17. DHF održavaju se od 25. do 30. ožujka u Studentskom centru, a na jučerašnjoj presici predstavljen je program nakon završene selekcije prijavljenih filmova. Selektor igranih filmova Ognjen Sviličić izjavio je da je njegov izbor filmova bio 'pomalo sužen', jer je došlo dosta radova s ADU rađenih u okviru školske vježbe. Budući je smanjen broj projekcija, selektorica Nana Šojlev suzila je izbor na samo 18 dokumentaraca, i to po kriteriju 'inovativnosti'.

Selektor Ivan Faktor izjavio je da je pri odabiru 9 eksperimentalnih filmova došlo do 'oštre polarizacije na dobre i loše', a izabrani filmovi daju 'kvalitetan presjek različitih poetika'. Mladen Martić se kao selektor namjenskog filma požalio da je sve manje glazbenih spotova, no istakao je sve veći broj nastavnih filmova. Čini se da je jedino selektor animiranog filma, Midhat Ajanović, bio vrlo zadovoljan ponuđenim filmova. Po njemu je 'po brojnosti proizvedenih filmova, vrlo visokoj tehničkoj razini i prosječnoj umjetničkoj kvaliteti, ovogodišnja animacijska produkcija u Hrvatskoj vjerojatno najujednačenija i najbolja od osamostaljenja RH.'

U bogatom popratnom programu festivala na dan otvaranja biti će prikazan 'Rondo' Zvonimira Berkovića, i to povodom dodjele nagrade Oktavijan za životno djelo Tomislavu Pinteru koji je u tom filmu radio kao direktor fotografije. Bit će prikazana i tri najbolja hrvatska filma snimljena poslije 1990. godine, koje su odabrali filmski znalci (a i redakcija Filmskog.neta) u anketi Nenada Polimca. To su: 'Ta divna splitska noć' Arsena A. Ostojića, 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003.' Tomislava Radića, te 'Oprosti za kung fu' Ognjena Sviličića kao tijesni pobjednik.


'Oprosti za kung fu' Ognjena Sviličića - najbolji hrvatski film od 1990. prema anketi Jutarnjeg

Dva su programa posvećena našim nedavno preminulim filmašima Zoranu Tadiću i Anti Peterliću, a u sklopu programa Mala Pula biti će prikazani nagrađeni filmovi sa Pulskog festivala 2007. Sprema se i gostovanje nekoliko uglednih filmaša, a potvrđen je dolazak Gorana Dukića, autora nezavisnog hita 'Pizzeria Komikaze' ('Wristcutters: A Love Story').

Sve filmove koji nisu ušli u službenu konkurenciju festivala, gledatelji će moći vidjeti u video baru, od 11 do 19 sati u Klubu SC. Ulaz na sve programe u sklopu festivala je besplatan, a više informacija možete dobiti ovdje.

Komentari

Nema komentara.