Traileri na Netu - samo za odrasle - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Traileri na Netu - samo za odrasle

Traileri na Netu - samo za odrasle

Dosad su svi po cenzorskim pravilima išli samo kroz zeleno, ali zahvaljujući Internetu jure kroz crveno. Traileri prežestoki za američka kina!

s.p. 06.11.2007 0 komentara

Traileri na Netu - samo za odrasle

Traileri iliti foršpani sinonim su za reklamu filma, ništa drugo ne može tako privući publiku kao efektno smontirani isječci iz filmova. Istina, ekipa iz marketinga često pretjera pa u trailer stavi scene s kraja filma, završne obračune i sve fore koje nasmijavaju masu, tako da u kinu često samo čekaš 'kad će ona fora koju si vidio u foršpanu'. Da stvar bude još gora, američke trailere čita uvijek jedan te isti glas - Don LaFontaine.

Postoji još nekoliko sterotipa vezanih uz trailere - rečenice koje se u njima uporno ponavljaju. 'Sve bilo u redu dok taj-i-taj nije ušao u njihov život', a on obično 'mijenja njihove sudbine'. Najčešće sve počne idilično, nakon čega slijedi 'ali postoji i jedan problem'. Ako je problem u glavnom liku, onda mu samo treba dati 'zadnju šansu da to popravi' - još jedan signal da je riječ o sladunjavom traileru za sladunjave filmove.

Filmska industrija nasilu se trudi raditi trailere za svu publiku (uključujući i klince), čak i kada je riječ o krvavim hororima - svaka 'odrasla scena' u traileru ograničava ga na puštanje samo prije filmova s oštrim cenzorskim ocjenama. Zato se i horori s okrutnim scenama obično predstavljaju kao napeti trileri, što je u biti varanje publike.


'Beowulf', r: Robert Zemeckis, necenzurirani trailer

Jedino 'leglo opačine', gdje su se mogli vidjeti najokrutniji inserti iz filmova bio je Internet, ali i on nije mogao izbjeći američkim cenzorima. O tome smo već i javili -  sajtovi namjenjeni američkom tržištu dobili su cenzorske rejtinge, pa više ni na webu ne možeš gledati što hoćeš. No, zato su sada izmišljeni 'traileri s crvenom trakom', što je naziv za trailere sa sexom, nasiljem i ostalim porocima od kojih treba čuvati dječicu. Oni će se uglavnom prikazivati na Internetu, ali i tamo uz ograničenja - prije virenja morat će se potvrditi punoljetnost. Jedan od primjera za to je i trailer za 'Beowulf', u kojem se polunacrtana/poluprava Angelina Jolie pojavljuje polugola, što je bilo dovoljno da američki trailer zadesi cenzura.


'Alien vs Predator - Requiem', r: Colin i Greg Strause, necenzurirani trailer

Među tim, sočnim trailerima za sočne filmove su oni za 'Superbad' i 'Aliens vs. Predator: Requiem'. Eksperti smatraju da će takvi traileri ispravnije reklamirati filmove svojoj ciljanoj publici, pa će se izbjeći zabune oko sadržaja filmova. No je li to baš tako? Spomenuti sexy trailer za 'Beowulf' reklamira erotičnu Angelinu u filmu koji službeno ima mali rejting PG-13, što znači da ili sexy Angelina nije opasnost za puritansku Ameriku (mala vjerojatnost) ili producenti opet pokušavaju namamiti publiku reklamirajući ono čega nema.

Ipak, 'traileri za odrasle' već su pokazali svoju namjenu, ako pogledate (crveni) trailer za 'No Country for Old Men', vidjet ćete da se braća Coen vraćaju morbidno-krvavim scenama kojima su punili svoje prve filmove. Djeca neće smjeti gledati trailer s prosipanjem mozga, ali će fanovi starih Coena dobiti signal da se majstori vraćaju svojem starom stilu.


'No Country for Old Men', r: Joel i Ethan Coen, necenzurirani trailer

A da cenzori dobiju još posla, pobrinula se filmska industrija koja je uvela i trailere sa žutom oznakom, što u prijevodu znači da su sočniji od univerzalnih zelenih trailera, ali ne toliko papreni kao oni crveni. Zasad se prikazuju samo na Internetu, a uskoro će se odlučiti da li će i pod kojim uvjetima smjeti u kina. Ukratko - Hollywood je konačno shvatio da je Internet pravo mjesto za promidžbu, i tamo pokušava reklamirati ono što nema muda puštati u kinima, s tim da još uvijek ide oprezno kao vlaška mlada - malo bi, malo ne bi...

Komentari

Nema komentara.