Kusturica pokopao 'Umri muški 4' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kusturica pokopao 'Umri muški 4'

Kusturica pokopao 'Umri muški 4'

Redatelju nije dosta što ima svoj privatni festival, nego želi pokazati i što bi napravio s komercijalnim Hollywoodom.

s.p. 15.01.2008 2 komentara

Kusturica pokopao 'Umri muški 4'

Srpski redatelj Emir Kusturica otvorio je svoj Kustendorf film festival u srpskom Drvengradu, a pri tom je vrlo slikovito demonstrirao što misli o akcijskom blockbusteru 'Umri muški 4.0'. Pokopao ga je u performansu na novom Groblju loših filmova, a već su se javili zlobnici koji predlažu da Kusturica pokaže malo samokritike i pokopa svoj zadnji film 'Zavet'. No, redatelj očito želi pokazati kako se gnuša komercijalnosti, a divi se autorskoj kinematografiji, kojoj je na svom festivalu (pokretač, direktor, selektor!) dodijelio i poseban prigodni program.

Ciklus 'Suvremene autorske tendencije' treba predstaviti neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, a njihovi autori (npr. Cristian Mungiu'4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana') bit će gosti Drvengrada i držati radionice za studente. Kao gosti su pozvani redatelj Nikita Mikhalkov i Michael Radford, glumac Miki Manojlović i francuska zvijezda Audrey Tautou, koja se treba ukazati 19. siječnja. U čast njenog dolaska, u programu 'Evergreen' bi pored Radfordovog 'Il Postina', bio uvršten i 'Amelie' iz 2001., koji valjda po Kusturičinom sudu nije toliko komercijalan.

Bruce Willis pokazuje što misli o Kusti i njegovima...

Festival se održava na Mokroj gori kraj Užica, a pokrenut je 14. siječnja kao međunarodni studentski festival, na kojem se natječu studenti filma iz 12 zemalja (SAD, Rusija, Češka, Srbija...). Program traje do 21. siječnja, a prikazat će se i  ruska retrospektiva s radovima Tarkovskog, Konchalovskog i Mikhalkovog. Mikhalkov se predstavlja i sa svojim novim filmom '12', koji je rimejk filma '12 gnjevnih ljudi', samo što je ovaj put glavni lik Čečen optužen za ubojstvo ruskog očuha. Ruski redatelj se na otvaranju zahvalio na pozivu i rekao 'da će se truditi da radi tako da Kusturica ne mora sahranjivati njegove filmove.' 

Kusturica je inače obećao da festival neće biti masovnog tipa, te da neće biti crvenog tepiha, no politike se očito ne odriče – predsjednik žirija je kontroverzni pisac Peter Handke. Na otvaranju je bio prisutan i srpski premijer Koštunica, koji je triput izljubio Kusturicu i poželio sve najbolje novom festivalu.

Naziv festivala je Kustendorf, što organizatori predstavljaju kao prijevod za Drvengrad, ali u biti znači i 'Kustino selo'. To ime je više nego znakovito jer Kustendorfski filmski festival nema reklama i nije namijenjen široj publici, te na Drvengradu može boraviti maksimalno 150 do 200 ljudi. Čini se da ime Kustendorf samo potcrtava ono što se posvuda vidi - čovjek stvarno radi PRIVATNI festival.

Komentari
A: DragonRage 23.01.2008 Pogledaj profil

Ma Kursturica može pokopati samog sebe...to bi bilo najbolje i za njega i za nas...
I gdi baš "Umri Muško 4" nađe pored ne znam...recimo "Spider Mana 3" koji je loš do zla Boga...

A: Desperados 18.01.2008 Pogledaj profil

Svakako se slažem da je umri muški 4 bezveze film, ali mrzim kad netko mrzi sve šta je komercijalno. Kad je nešto komercijalno to ne znači da je film loš. To može biti i loš i dobar film. Ima ih svakakvih kao i što ih ima svakakvih kod autorske kinematografije. I tu možemo naći hrpu smeća. Stoga dragi gosp. Kusturica prvo pometite ispred svog dvorišta.