Sarajevo film festival, 13. put - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sarajevo film festival, 13. put

Sarajevo film festival, 13. put

Tri hrvatska filma, po jedan u svakoj programskoj cjelini, i sva sila regionalnih novih naslova bore se za naklonost žirija na čelu s Jeremy Ironsom.

s.p. 26.07.2007 1 komentara

Sarajevo film festival, 13. put

Hoće li se 13 pokazati sretnim ili nesretnim za organizatore Sarajevo film festivala, vidjet ćemo krajem kolovoza, točnije od 17. do 25.8. No neke promjene u odnosu na prethodne godine već su vidljive. Susjedne kinematografije, uključujući i našu, odlučile su filmove mahom prvo prikazati u vlastitom dvorištu, a tek ih onda nositi u Sarajevo, pa se festival može pohvaliti tek s dvije svjetske premijere i svom silom regionalnih. S druge pak strane činjenica da je Sarajevo dobro izreklamiralo regionalnu kinematografiju, za posljedicu je imalo njezino otvaranje svijetu, što Sarajevu ostavlja tek one ekskluzive koje se zbog produkcijskih rokova nisu stigle nuditi drugima.  

Upalo nam je u oko i da za razliku od lani kad su na SFF prevladavali debitanti, ove godine sve vrvi od - drugih filmova. Krenimo s natjecateljskim dugometražnim programom, kojeg ocjenjuje žiri pod predsjedavanjem Jeremyja Ironsa:

Nakon uspješnog prvijenca 'Ljeto u zlatnoj dolini', bosanski redatelj Srđan Vuletić dobio je čast da otvori festival projekcijom svog drugog filma, nastalog u suradnji s Abdulahom Sidranom - 'Teško je biti fin'. Priča je to o današnjem Sarajevu i o taksistu (Emir Hadžihafizbegović) poznatom u sarajevskom kriminalnom miljeu koji jednog dana odluči biti fin, što, pokazuje se, nije nimalo jednostavno. Jednu od glavnih uloga ima i hrvatska glumica bosanskog porijekla - Daria Lorenci. Bugarska redateljica Iglika Triffonova također predstavlja svoj drugi film, njena 'Istraga' se bavi pitanjem krivnje i istine, a glavna junakinja je inspektorica zadužena za težak slučaj bratoubojstva. S drugim vlastitim (dugometražnim) filmom stiže i Makedonka Teona Mitevska s filmom 'Ja sam iz Titovog Velesa'. Film je to čija radnja neodoljivo podsjeća na Čehovljeve 'Tri sestre', samo što umjesto iz ruske provincije u Moskvu, tri junakinje pokušavaju otići iz rodnog makedonskog mjesta, a u podjeli je i režiserkina mlađa sestra, Labina Mitevska ('Prije kiše', 'Želim te').

Labina Mitevska će inače i predavati na 1. Sarajevo Talent Campusu, školi za mlade filmaše koja se organizira u suradnji s Berlinaleom. Među uglednim predavačima su i Alexander Payne, Juliette Binoche, Steve Buscemi, Jasmila Žbanić i Victoria Belfrage. Oni koje vole slavne goste moći će vidjeti i Fatiha Akina, koji će predstaviti 'The Edge of Heaven', koji je na nedavnom kanskom festivalu osvojio nagradu za najbolji scenarij.

Hrvatski favorit SFF-a je apsolutni pobjednik ovogodišnje Pule, drama o sudbini vojnika u nedavnom i prošlim ratovima 'Živi i mrtvi' Kristijana Milića. Igor Živković debitira sa srpskim filmom 'Huddersfield', koji je nastao prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca, a koju smo u produkciji JDP imali prilike gledati i u Zagrebu. Film je priča o izgubljenoj generaciji koja je prošla kroz tranziciju i okusila bijedu. Slijede 'Kratki spojevi' Slovenca Janeza Lapajnea koji imaju neobičnu strukturu, sa tri odvojene priče koje se prepliću u prstenastoj dramaturgiji.

Iz Turske dolaze čak tri filma u dugometražnoj konkurenciji, 'Sudbina' Zekija Demirkubua o životu para iz turske provincije, debitantski 'Takva' Ozera Kiziltana u čovjeku koji potkrda bogate da bi pomogao onima koji nemaju,  te 'Jaje' Semiha Kaplanoglua – dio redateljeve trilogije koja predstavlja nostalgičan pogled na prošlost. Mađarsko 'Iszkino putovanje'  Csabe Bolloka, hrabro se bavi problemom zapostavljene djece, a odlična djeca-glumci mogli bi ozbiljno konkurirati i za glumačke nagrade Festivala.  

Već treću godinu nagrađuju se i kratki filmovi na festivalu. Prošlogodišnji laureat SFF-a, hrvatski redatelj Marko Šantić, i ove godine se natječe u konkurenciji. Njegov studentski film 'Rupa' tematizira problem ratnih veterana i odnosa društva prema tim ljudima, a u filmu glume Leon Lučev, Rakan Rushaidat i Božidarka Frajt. 'U ime slavuja' Kyrosa Papavassillioua je vrlo estetizirana filmska vinjeta koja je bila prikazana u službenoj konkurenciji Cannesa. U Cannesu je bio i Pavle Vuković sa studentskim filmom 'Minus' u kojem mladi srpski redatelj dokazuje umijeće u izgradnji napetosti. Slovenac Janez Burger predstavlja anagžirani film 'Sunčana strana Alpa', koji se poigrava s tabu temama poput rase i nacionalnosti.


4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana

U programu Izvan konkurencije prikazat će se rumunjski pobjednik Cannesa, drama '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana', te 'Import Export' Ulricha Seidla, priča o Ukrajinki koja se useljava u Austriju i o Austrijancu koji se odlazi zabavljati u - Ukrajinu. Novitet je i program Fokus, u kojem će se predstaviti filmovi koji su obilježili ovu godinu u svijetu filma, a većinu njih smo već imali priliku vidjeti. Tu su bogato nagrađeni 'Armin' Ognjena Sviličića, nedovršeni 'San o Kaliforniji' Cristiana Nemescua, prikazan na Libertas FF-u, te 'Sutra ujutro' Olega Novkovića koje ste mogli vidjeti i na Danima srpske kulture u Zagrebu. Od ostalih filmova u ovom programu ne bi trebalo propustiti 'Klopku' Srđana Golubovića,nagrađenu na 1. Filmskom festivalu Srbije, a ni novi film kultnog Mađara Bele Tarra 'Čovjek iz Londona', koji je bio prikazan u glavnom programa Cannesa.

Toliko zasad, više podataka o programu potražite na službenom sajtu festivala ovdje.

Komentari
A: amica 20.08.2007 Pogledaj profil

Glavnu ulogu u filmu Tesko je biti fin igra SASA PETROVIC a ne Emir Hadzihafizbegovic!