Kusturica vidi trostrukog Maradonu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kusturica vidi trostrukog Maradonu

Kusturica vidi trostrukog Maradonu

Dvije godine Kusturica je kamerom pratio svog osobnog Boga El Diega, za soundtrack zadužio Manu Chaoa, i na kraju otkrio 3 Maradone.

p.h. 22.03.2007 0 komentara

Kusturica vidi trostrukog Maradonu

Emir Kusturica ovih je dana završio sa snimanjem dokumentarca o MaradoniRemember Fiorito’ koji je u protekle dvije godine sniman u Buenos Airesu, Dubaiju, Srbiji i Italiji, javlja SETimes.

Kusturica, komu je nogomet druga najvažnija životna preokupacija, (u 18. godini se morao odlučiti između karijere profesionalnog nogometaša I redatelja), odlučio se snimiti 'Fiorita' ne bi li napravio intimni portret svog životnog uzora – 'Santa Maradone' s kojim, izjavio je u jednom intervjuu u Guardianu, osjeća kozmičku povezanost. To mistično iskustvo redatelj temelji na zajedničkim karakteristikama -impulzivnosti i zonom ludila u koju su obojica rado zalazili, svaki na svoj način.

fotka sa seta

2005., kad je snimanje počelo, osnovna redateljeva ideja je bila da se rasvijetli neostvarena Maradonina želja o obiteljskoj harmoniji. Najavio je tada rad u tri-četiri etape, od kojih bi svaka hvatala neku od prijelomnih točaka njegovog života i karijere. Film pokazuje 3 Maradone – tri njegove strane koje je K. otkrio za vrijeme snimanja – Nogometnog učitelja, politički nekorektnog građanina koji se protivi beskrupuloznoj politici SAD-a i obiteljskog čovjeka.

Sva su tri naličja legende ujedinjena u velikom finalu dokumentarca snimljenom na Aztec stadionu u Meksiku, gdje je El Diego postigao 2 najslavnija gola – na četvrtfinalu svjetskog kupu protiv Engeske 1986. Prvi, tzv. Božju Ruku kao što i samo ime kaže - rukom, te drugi, kojim je odveo Argentinu u polufinale i konačnu pobjedu - predriblavši petoricu engleskih igrača i pretrčavši više od pola stadiona

'Mali zeleni' & Nemanja K.

Uz naslovnog junaka, uz filmu se pojavljuje i ostatak njegove obitelji, bivša supruga Claudia Villafañe, kćeri Dalma Nerea i Giannina Dinorah. Ronaldinha, kojeg su mnogi smatrali jedinim istinskim Maradoninim naslijednikom nema na cast listi, ali zato je tu argentinski nogometaš Lionel Messi kojeg je sam El Diego imenovao svojim naslijednikom, Maradonin prijatelj Ciro Ferara koji mu je za vrijeme dok su igrali za Napoli čak bio i susjed, te Fidel Castro, veliki Diegov prijatelj kod kojeg je često tražio utočište ne bi li pobjegao od tabloida, posebno u vrijeme dok se pokušavao skinuti s kokaina, ali i Manu Chao, koji je napravio soundtrack za film.

Još nije poznato na kojem će festivalu redatelj premijerno izložiti svoje dokumentarno djelo, a dok ne osvanu nove informacije, slobodno se raspitujte na ovoj adresi.

Komentari

Nema komentara.