Kusturica u operi, Spike Lee na Broadwayu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kusturica u operi, Spike Lee na Broadwayu

Kusturica u operi, Spike Lee na Broadwayu

Nemanja je prekjučer u Parizu imao premijeru operne verzije svog 'Doma za vješanje', a Spike će na daskama debitirati u proljeće.

filmski.net 28.06.2007 0 komentara

Kusturica u operi, Spike Lee na Broadwayu

Da, da. Dobro ste pročitali, Kusturica je u Pariškoj operi premijerno postavio operu /*naslovna/ po vlastitom 'Domu za vješanje', dobitniku Zlatne palme u Cannesu 1989., i film koji na ovim prostorima uživa kultni status.

Osim kompletne postave, Kusturica je u Pariz poveo jednu od novijih verzija Zabranjenog pušenja, koju je u Beogradu osnovao Nenad Janković, a reklamiraju se pod imenom Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra. Nenad Janković, osim po Zabranjenom pušenju poznat je i iz Top liste nadrealista, a ujedno je i autor libreta, te zajedno s Dejanom Sparavalom i Striborom Kusturicom, autor glazbe. Pridružilo im se još tridesetak beogradskih glazbenika pod imenom Garbage Serbian Philharmonia.

Ekipi kazališnih filmaša odlučio se pridružiti i Spike Lee. Novopečeni kazališni redatelj u intervjuu održanom povodom objavljivanja svog najnovijeg zaposlenja nije se mogao sjetiti što je zadnje u kazalištu gledao, ponude da neke svoje filmove uprizori u teatru već je odbijao, ali upornost producenta Michaela Abbotta, natjerala ga je da promijeni mišljenje.

'Stalag 17', humorističnu dramu iz 1951. o američkim ratnim zarobljenicima, koju su Donald Bevan i Edmund Trzcinski napisali prema vlastitom iskustvu, Michael Abbott producirao je još tada, kao dvadesetjednogodišnjak, u Lambs Clubu na off-Broadwayu, odakle je brzo prebačena na Broadway gdje ju je režirao Jose Ferrer, a 1953. Billy Wilder napravio je i filmsku verziju.

Premijera je najavljena za kasno proljeće sljedeće godine.

Detalje o oba projekta zna Teatar.hr

 

Komentari

Nema komentara.