Nikad deblji Berlinale - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nikad deblji Berlinale

Nikad deblji Berlinale

Brzi filmovi i spora hrana, doxovi - od Johna Watersa do bioterorizma. Guy Maddin i Sviličić u istom programu, J.Lo i baka iz Steglitza na istom tepihu. Ah!

p.h. 07.02.2007 0 komentara

Nikad deblji Berlinale

Sutra, 08.02. podiže se zavjesa u Berlinale Palastu i kreće 57. po redu berlinska filmska fešta u sklopu koje se u sljedećih deset dana prikazuje 373 filma na raznim berlinskim lokacijama. O smjeru i cilju festivala ( i odnosu prema tržišno orijentiranim rođacima poput Cannesa i Sundancea) meštar od ceremonije Dieter Kosslick progovorio je u intervjuu za Deutschlandradio, a bio je odrješit: 'Festival ni u 57. godini ne gubi političku oštricu. Mi smo politički festival i namjeravamo takvim i ostati, želimo prokazati sve nepravde u svijetu. Ipak, među 400-tinjak filmova ima nešto i za one koji vole eskapizam i zabavu'. Kosslick je svoje stajalište o nekomercijalnom karakteru festivala podebljao i jednom zanimljivom tvrdnjom: 'Na druge festivale dolaze samo eksperti i stručnjaci. K nama, Bogu hvala dolazi i baka iz Steglitza' (predgrađe Berlina, op.a).

Da je festival političan u pravom smislu te riječi dokazuje i činjenica da Kosslick i dalje čuva jedno mjesto natjecateljske sekcije koju smo dotakli ovdje otvorenom za necenzuriranu verziju kineskog filma 'Lost in Beijing' mlade redateljice Li Yu kojem je pekinški filmski odbor zabranio odlazak u Berlin, a o čemu više pročitajte ovdje.

Osim spomenute bake iz Steglitza, Kosslick na crvenom tepihu očekuje Clinta Eastwooda, Lauren Bacall, Cate Blanchett, Matta Damona, Judi Dench, Sharon Stone i redatelja Arthura Penna kojemu će biti uručen Zlatni Medvjed za životno postignuće. Osim navedene elite, ove se godine posebno šušuri oko dolaska Jennifer Lopez kojoj će u Berlinu biti uručena nagrada Amnesty Internationala 'Artists for Amnesty' na svjetskoj premijeri filma 'Bordertown' Gregorya Nave, koji je Lopez producirala i u kojem glumi gorljivu novinarku odlučnu da istraži slučaj serije ubojstava siromašnih Meksikanki koje rade za američke tvornice.

Berlinski butici bi mogli zatražiti i dodatno osiguranje jer je dolazak ovlaš najavio i baltimorski dugoprstić John Waters, koji bi trebao predstaviti svoj stand up nastup zabilježen kamerom Jeffa Garlina 'This Filthy World' u sklopu sekcije Panorama koja, kao i svake godine ugošćava 'drugačiji', nezavisne autorske filmove i uzbudljiva filmska otkrića.

Osim Watersa, Panoramin izbornik Wieland Speck za Panorama Dokumente odabrao je debitantski dokumantarac Stevea Buschemia 'Interview', trosatni dox Warhol Rica Burnsa, dox o moskovskom gej prideu Vladimira Ivanova, 'Strange Culture' Lynn Hershman Leeson koji istražuje slučaj profesora biogenetike koji je pogrešno optužen za bioterorizam, a o kojem smo pisali ovdje i još gomilu vrlo zanimljivih naslova koje možete provjeriti i sami klikom.

Tu je i kontroverzni The International Forum of New Cinema – ili jednostavnije - Forum, sekcija koja ugošćava avangardni, eksperimentalni film, observacije, političke reportaže i režisere koje tek treba otkriti. A u njoj, između ostalih Sviličićev 'Armin' o kojem smo pisali ovdje i probrana elita, primjerice, dugometražni Guy Maddinov 'Brand upon a Brain', 'Klopka', susjeda iz Srbije Srđana Golubovića, 'Le lit de la vierge' (Djevičin krevet) starog majstora Phillipa Garrela. Sekciju Forum detaljno pročešljajte ovdje.

Vrlo zanimljivi Program Retrospektive je sastavljen od nekoliko sekcija: Husbands and Wives, Flaming Youth, Working Girls, Fate and Passion, a u njoj se vrte prave filmofilske poslastice s početka 20. stoljeća koje, ako niste, obavezno provjerite ovdje.

Ovogodišnji Berlinale Special ugošćava 9 filmova koji se bave posebnim dogaađjiam koji su obilježili 20. stoljeće. A unutar nje vrti se veliki povratak braće Taviani 'La Masseria delle allodole' (The Lark Farm) o armenskoj obitelji koja bježi pred turcima 1915., 'I Have Never Forgotten You -- The Life and Legacy of Simon Wiesenthal', dokumantarac Richarda Tranka o najslavnijem lovcu na naciste, naratorica kojeg je Nicole Kidman.

I konačno, razigrana hedonistička sekcija Eat, Drink See Movies u kojoj se, uz nezaobilaznu Payneovu 'Stramputicu', 'Charlieja i tvornicu čokolade, Linklaterov 'Fast Food Nation' stisnuo i izbor kratkih filmova Carla Petrinija, gurua i osnivača Slow food pokreta - Short films on slow food, te Slow food on film u sklopu kojeg se vrti kratka animirana sprdnja na 'Matrix' i mesnu kulturu 'The Meatrix' Louisa Foxa i još puno vrlo zanimljivih mesnih i bezmesnih naslova.

To ni približno nije sve od Berlina za ovu godinu, a za sve one koji žele znati više, tu je i bogato opremljen službeni site, otvoren za višesatnu navigaciju po sekcijama i programima, pa guštajte.

Komentari

Nema komentara.