Kinezi skinuli svoj film s Berlinalea - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kinezi skinuli svoj film s Berlinalea

Kinezi skinuli svoj film s Berlinalea

Film 'Lost In Beijing' redateljice Li Yu ima 15 scena previše, mahom onih koje prikazuju kockanje i seks, pa stoga neće u Berlin, reče filmski odbor NR Kine. 

p.h. 02.02.2007 0 komentara

Kinezi skinuli svoj film s Berlinalea

Kineski su cenzori zabranili filmu 'Ping Huo' (Lost in beijing) mlade redateljice Li Yu da se ovog mjeseca natječe na Berlinaleu. Producent nezavisne filmske kuće Laurel Films Fang Li izjavio je kako je redateljica nedostupna medijima zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi i kako nije raspoložena ni za što otkako joj je zabranjen odlazak u Berlin.

Fang je u srijedu od pekinškog filmskog odbora primio pismenu zabranu u kojoj je pisalo sljedeće: ‘Prema važećim propisima, na vašem filmu trebaju biti napravljene preinake i zbog toga mu nije dozvoljeno da se natječe na Berlinaleu. Fang pak tvrdi da, kad bi izrezali 15 scena koje prikazuju kockanje i seks, što su im kineski cenzori naložili, od filma ne bi ostalo ništa.

'Lost In Beijing' je gorkoslatka priča o seksu, roditeljstvu i odnosima u suvremenoj Kini ispričana kroz strastvenu romansu koja se razvije između šefa pekinškog salona za masažu (Tony Leung) I mlade djelatnice (Fan Bingbing).

Izgleda da će s ove godine s Berlinaleom ponoviti drama koju je prošle godine zadesila redatelja Lou Yea s filmom 'Ljetna palača', također nastalom u produkciji Laurel Films koji nije dobio dozvolu vlade za prikazivanje na prošlogodišnjem Cannesu, pa je redatelj u Francusku otišao bez dozvole. Kao rezultat toga, Yeu je u sljedećih 5 godina zabranjeno snimanje filmova u Kini. Producenta i redateljicu 'Lost In Beijing' ne brine previše što bi im mogao biti zabranjen rad u domovini, kad je film već otkupila pariška kuća Film Distribution, a ovaj će incident svakako pomoći njegovoj promociji.

Ukoliko ste gledali 'Ljetnu palaču', a film je bio prikazan na minulom Motovunu i Velesajmu kulture, mogli ste primijetiti kako film obiljuje prizorima eksplicitnog seksa. No, u slučaju tog filma, kineskim cenzorima nije smetao XXX sadržaj, već prikaz masakra na studentskim prosvjedima na trgu Tiananmen iz.1989, tvrdi Fang, zbog čega su izmislili da je kopija koju su zaprimili tehnički neispravna. Producent i redateljica čekaju da se komisija izjasni je li i ovaj put posrijedi loša kopija, ili pak nešto drugo.

Redateljica Li Yu je rođena u provinciji Shandong jugoistočno od Pekinga, a u posljednijih nekoliko godina stekla je priznanja u međunarodnim festivalskim krugovima za svoja dva filma, lezbijsku romansu 'Fish and Elephant' (2001) i višestruko nagrađivani 'Dam Street' (2005).

Komentari

Nema komentara.