Jučer Sundance, danas Second Life - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Jučer Sundance, danas Second Life

Jučer Sundance, danas Second Life

Film “Strange Culture” o umjetniku lažno optuženom za bioterorizam, nakon Sundancea, danas će premijeru imati u Second Lifeu!

filmski.net 23.01.2007 0 komentara

Jučer Sundance, danas Second Life

Steve Kurtz, međunarodno proslavljeni bio-umjetnik i profesor na njujorškom Buffalo University, 11. svibnja 2004. probudio se i ustanovio da mu je supruga umrla u snu. Nazvao je 911, a sve što je usljedilo nalik je Kafkinu romanu.

Naime, Kurtz i supruga 1986. osnovali su Critical Art Ensemble (CAE), mali umjetnički kolektiv 'posvećen istraživanju dodirnih točaka umjetnosti, tehnologije, radikalne politike i kritičke teorije'. Jedan od njihovih njpoznatijih projekta bio je Free Range Grains, tijekom kojeg su u jednom muzeju postavili DNA laboratorij, a posjetitelji su im od kuće donosili hranu na analizu. Ispostavilo se da su gotovo svi uzorci sadržavali GMO, iako konzumenti o tome nisu imali pojma.

Neposredno prije, sad već čuvenog, '5/11', Kurtz i supruga mu Hope, radili su na novom projektu pa im je stan bio ispunjen bakterijskim kulturama. Bolničari koji su stigli na intervenciju odmah su posumnjali da imaju posla s bio-teroristima i prije no što su pregledali njegovu mrtvu suprugu koja je ležala u susjednoj sobi, natjerali su Kurtza da konzumira sadržaj jedne od Petrijevih zdjelica.

Sutradan su mu na vrata poslali FBI, koji je zaplijenio Kurtzova računala, knjige, rukopise, mačku, pa čak i tijelo preminule supruge. Potom su ga godinu dana držali u zatvoru, da bi ga na kraju opsežne i mučne istrage optužili za – poštansku prevaru, odnosno nelegalnu kupovinu 256 dolara vrijednih bezopasnih bio-materijala. Proces još traje, a Kurtz bi bude li osuđen mogao 'zaraditi' do 20 godina zatvora!

U međuvremenu su u Kurtzovu obranu stale njegove brojne kolege i umjetnici iz cijelog svijeta, uključujući i Henry Rollinsa, Kim Gordon iz Sonic Youth, Keitha Morrisa iz Circle Jerks i brojne druge... zajedničkim snagama skupili su popriličnu sumu potrebnu za troškove obrane, pa Kurtza danas zastupa Paul Cambria, isti onaj koji je branio Larrya Flynta (a kojeg je svojevremeno u Formanovom filmu utjelovio Edward Norton).

Tilda Swinton & Lynn Hershman-Leeson

Dokumentaristica Lynn Hershman Leeson odlučila je cijelu ovu priču pretočiti u film, no kako Kurtz ne smije komentirati slučaj zbog suđenja koje je u tijeku, kombinirala je njegove kućne filmove s dokumentarnim materijalom i igranim sekvencama za koje je uposlila glumce Tildu Swinton, Josha Kornblutha i Petera Coyotea.

Film je, kako se i očekivalo, izazvao popriličnu pažnju prigodom sinoćnje ponoćne premijere na Sundanceu, a danas će ga redateljica i glumci premijerno prikazati i puno široj publici. 'Strange Culture' će, naime, imati premijeru u Second Lifeu, mega-popularnoj 'alternate reality' zajednici, a u kojoj je, uzgred budi rečeno, vođa francuskih nacionalista Jean-Marie Le Pen nedavno osnovao predizborni stožer!

65-godišnja Leeson, već je neko vrijeme 'stanovnica' Second Lifea u kojem je dostupna i cijela njezina autorska arhiva, pa joj je kaže, tamošnja premijera filma – logičan potez.

Nakon premijere, stanovnici tog 'paralelnog svemira'  imat će progodu razgovarati s autoricom i glumcima, a sve u kino dvorani koju su u tu svrhu u Second Lifeu izgradili redateljičini suradnici sa Stanford Humanities Lab. No, ni u Second Lifeu nije sve moguće, pa će ulaz na prvu projekciju biti omogućen smo onima koji na vrijeme nabave – pozivnicu.

 

Komentari

Nema komentara.