Glavna uloga: angažirani glumac - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Glavna uloga: angažirani glumac

Glavna uloga: angažirani glumac

'Tko nije s nama, taj je protiv nas' – reče Bush. I na listu pristaša i protivnika počeli se upisivati hollywoodski glumci ...

s.p. 23.05.2006 0 komentara

Glavna uloga: angažirani glumac

Komičari obično pretjeruju, ali da bi nasmijali ljude uvijek se koriste motivima iz stvarnosti. Tako je i voditelj zadnjeg Oscara Jon Stewart pozdravio gledatelje uz najavu da 'mogu vidjeti svoje omiljene zvijezde bez da moraju donirati novac Demokratskoj stranci' te pohvalio filmaše da će (glasajući za Oscare) 'konačno glasati za pobjednike' što je aluzija na to da holivudski ljubimci – demokrati –u zadnje vrijeme ne pobjeđuju. I zaista, kad u Americi kažeš liberalni mediji, uglavnom se misli na Hollywood koji je u konzervativnoj, bogobojaznoj i ultradomoljubnoj Americi simbol gej Sodome i lezbijske Gomore, raspojasane, feminističke, pacifičke i kozmopolitske Antiamerike.

Tako su desničari na svoje siteove stavili i 'liste izdajnika' koji ne podržavaju Busha ni rat u Iraku pa stoga pozivaju i na bojkot njihovih filmova, ali glavni problem je da bi teško našli film u kojem NE glumi netko od protivnika Busha. Tako su se protiv Busha izjasnili Johnny Depp, Sean Penn, Edward Norton, Jessica Lange, Viggo Mortensen, Ian McKellen, George Clooney, John i Joan Cusack, Danny Glover i bezbroj ostalih imena koje možete naći u dossieru Filmskog.neta ali i u svakom filmskom leksikonu.

Jedan od najaktivnijih je par Robbins-Sarandon. Tim Robbins tako baš producira i režira predstavu rađenu po Orwellovoj '1984.' a planira i film po tom predlošku. Povod je aktualna američka politika koja po Robbinsu provodi politiku straha, sa stalnim ratovanjem, hapšenjima  i mučenjima nevinih ljudi. Njegova partnerica Susan Sarandon uvijek je bila angažirana, jedna je od rijetkih koja je to činila i za vrijeme dodjele Oscara, a trenutačno je aktivna u antiratnom pokretu američkih majki.

Susan Sarandon i Tim Robbins

Žene su i inače dosta aktivne u antibushevom taboru pa tako Jessica Lange javno izjavljuje da 'mrzi Busha i prezire njega i cijelu njegovu vladu', a mnoge je iznenadila i 'ljubimica Amerike' Julia Roberts koja je prije par godina izjavila da u rječniku riječ republikanac ('Republican') dolazi između riječi gmizavac ('reptile') i odvratan ('repugnant'), što je btw. u mom džepnom rječniku živa istina.

Lista Bushevih podržavatelja je u načelu i lista glumaca koja na filmu igra macho heroje pa nastavlja igrati tu ulogu i u stvarnosti. Baš kao što je i Ronald Reagan nastavio glumiti svoju ulogu iz antikomunističkih spotova i postao jedan od najpopularnijih desničarskih predsjednika tako to i uspjevaju oni koje nitko (pametan) ne bi izabrao na neku javnu dužnost.

Arnold Schwarzenegger postao je tako guverner Kalifornije, pobijedivši na izborima dotadašnjeg demokratskog guvernera i kolegicu, glumicu iz – porno industrije. Kao republikanski kandidat podržava Busha, ali se u nekim područjima razilazi s konzervativcima, recimo bio je spreman tolerirati gay brakove ako birači i/ili sud to omoguće, čak je jednom usporedio i diskriminaciju homoseksualaca s diskriminacijom bodybuildera (?!), a zlobnici su dodali da bi vjerojatno najradije osigurao i manje kazne za seksualno uznemiravanje...

Gorljivi aktivist Sean Penn

Od ostalih desnih glumaca političara ne treba zaboraviti ni da je Clint Eastwood u svojoj karijeri bio i gradonačelnik, a svoj stav prema Michaelu Mooreu i njegovom antibushevskom filmu izrazio je javno zaprijetivši Mooreu da će ga ustrijeliti ako se pojavi na pragu Clintovih vrata s kamerom. Očito mu se nije svidjelo kako je Moore portretirao Charltona Hestona, desničarskog glumca koji je lider organizacije vlasnika oružja NRA, a svoju prijetnju je izrazio u dosta ozbiljnom tonu pa su se neki i ozbiljno zabrinuli da se Clint previše uživio u ulogu Prljavog Harryja.

Bruce Willis se izjasnio da nije republikanac, ali podržava svog predsjednika u ratu u Iraku, čak i planira snimiti film koji će prikazati američke vojnike u Iraku kao heroje, te bi tako nastavio tradiciju koju je započeo John Wayne snimajući trash propagandu o specijalcima u Vijetnamu 'Zelene beretke'. Willis hvali vojnike koji 'brane slobodu i čine ono što im se naredi za malo novaca' pa vjerojatno zato, da im ne opadne motivacija, nudi svojih milijun dolara za uhićenje nekog od Al-Qaedinih lidera.

Pristaše religijske desnice razočarao je Mel Gibson koji nije podržao Bushev reizbor zbog njegovih lažnih tvrdnji oko oružja za masovno uništenje, a ni Harrison Ford nije 'čovjek od oružja' kao što bi to pomislili gledatelji, već se zalaže za njegovu strogu kontrolu i protivi se Bushevoj agresivnoj vanjskoj politici. S druge strane, Dennis Hopper nije želio komentirati pripreme za rat u Iraku kad su ga to pitali u Berlinu, a kod kuće je izjavio da 'dok njegova vlast i UN pritišću Sadama ne treba mu slati poruku da se možda može izvući' te tako pokazao da ni stari hippiji nisu kao što su nekad bili (npr. u vrijeme Hopperovih 'Golih u sedlu').

George Clooney

Postoje i javno 'neopredijeljeni' glumci – oni koji ni na izravno pitanje ne žele otkriti svoje opredijeljenje glede Busha. Tako je i Tom Cruise prije par godina na pitanje da li preferira Kerryja ili Busha odgovorio da 'poštuje pravo zabavljača da sudjeluje u političkim kampanjama, ali da će svoj glas na predsjedničkim izborima ostaviti za sebe' te da je 'za njega politika vrlo osobna stvar'. Hm, lijepo je znati da je i Tom imao trenutaka kada nije s javnošću dijelio sva svoja mišljenja i komentare, a to je ujedno bilo ono razdoblje kada ga je i publika više cijenila.

U svakom slučaju, glumci se masovno politički opredijeljuju a stručnjaci kažu da njihovi stavovi ne utječu previše na birače, ali glumački angažmani dosta pomažu u skupljanju donacija. Naravno, najuspješniji politički angažman ostaje uspješna politička karijera pa tako liberalnoj Americi preostaje samo da nađe pravog kandidata. Martin Sheen? Bill Pullman? Ili možda najšarmantniji od svih liberala – George Clooney?

Komentari

Nema komentara.