Ian McKellen

25.05.1939 Burnley, England Sir Ian Murray McKellen

Britanski kazališni glumac, odličan šekspirijanac, planetarno je poznat postao svojim filmskim ulogama, a ponajviše onom čarobnjaka Gandalfa u 'Gospodaru prstenova'.

Ian_McKellen

Jedan od najpoznatijih glumaca u Engleskoj, Sir Ian McKellen, postao je poznat američkoj i široj publici u 90-ima kada se pojavio u nekoliko filmova poput 'Gods and Monsters' (1998) kojim je osvojio oskarovsku nominaciju za najboljeg glumca za ulogu redatelja poznatog filmskog klasika 'Frankenstein' (1931) James Whalea. Za tu je ulogu također osvojio nominaciju za Zlatni globus i Best Actor honors od National Board of Review.

Roditelji su ohrabrivali njegovu ljubav prema kazalištu pa je već s 13 godina nastupio u Shakespeareovoj komadu. Kazalište i gluma odigrali su veliku ulogu u njegovom privatnom životu, pogotovo u segmentu seksualnosti. Ističe da mu je takav način života omogućio da upozna i druge homoseksualce i na taj način prihvati svoju seksualnost.

Ian McKellen na Gay Pride-u

McKellen je započeo svoju karijeru u Coventry's Belgrave Theatru 1961. u produkciji 'A Man for All Seasons'. Nastupao je u brojnim predstavama, a neke od njih je i režirao. Osvojio je mnoštvo nagrada i priznanja za svoj kazališni rad, a jedna od najznačajnih je Tony Award za Broadwaysku produkciju 'Amadeus'.

1969. postao je senzacija zbog uloge Edwarda II. koja je zahtijevala poljubac s drugim muškarcem. Iste godine debitirao je na velikom ekranu filmom 'The Promise' (1969), a za 20 godina postao je prepoznatljivo lice internacionalnoj publici glavnom ulogom u Michael Caton-Jonseovom filmu 'Scandal' (1989).

U lepezi homoseksualnih uloga je i ona u filmu 'And the Band Played On' (1993). Iste godine postaje još prepoznatljiviji kao filmski glumac zbog filmova: 'Six Degrees of Separation' i 'The Ballad of Little Jo'.

U kostimu Dracule u spotu Pet Shop Boys-a

Nastavio je s dobrim ulogama u filmovima poput: 'Cold Comfort Form' (1995), 'Jack and Sarah' (1995), 'Richard Loncraine's' (1996), 'Bent' (1997) i 'Apt Pupil' (1998), a pojavljuje se u akcijskoj avanturi 'X-Men' (2003).

Posvećen mašti i u sljedećoj ulozi Gandalf The Greya u trilogiji Petera Jacksona, 'Lord of the Rings', osvaja još jednu oskarovsku nominaciju.

Posljednjih osam godina u sretnoj je ljubavnoj vezi s kolegom Sean Mathiasom, zajedno su 1997. radili na filmu 'Bent'. Žive u Limehouse. McKellen je i dalje najaktivniji u kazalištu, a 1990. ga je kraljica Elizabeth odlikovala titulom 'Sir' za sva postignuća u umjetnosti. Izrazito je aktivan u borbi za jednaka prava homoseksualaca.