Promijeni rasu - ostvari karijeru - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Promijeni rasu - ostvari karijeru

Promijeni rasu - ostvari karijeru

Neki glumci su i u stvarnosti glumili da su ono što nisu. Izbjeljivali su tamniju put, ispravljali kose oči, a jedan se čak odlučio - prestati biti 'bjelčuga'!

s.p. 19.06.2009 0 komentara

Promijeni rasu - ostvari karijeru

Mnogi bi prodali i dušu da uspiju u Hollywoodu - a kako ne bi onda promijenili i rasu? Čak i nakon 2009. rasa je još uvijek važna u Americi, a u toj imigrantskoj zemlji pojam rase i nacionalnosti (ethnicity) vezan je uz specifičan izgled. Internetska stranica Cracked objavila je par primjera koji bi iznenadili i mnoge filmofile.

Jedan od najvećih seks-simbola starog Hollywooda, Rita Hayworth, u stvarnosti je imala manje glamurozno ime - Margarita Carmen Cansino. Da bi uspjela kao glumica, Margarita je morala promijeniti ime u Rita, a zatim je prošla i kroz bolne izmjene da bi doslovce izbjelila kožu i posvjetlila kosu. I Jackie Chan prošao je kroz 'pozapadnjačenje', već 1976. operirao je kapke kako ne bi imao 'kose oči' nego one više okrugle, baš kao njegova buduća američka publika.


Popularna ekološka reklama iz 1970-ih - s Iron Eyes Codyjem u glavnoj ulozi!

No, zanimljivo je da ponekad korisno istaknuti se u masi bijelog, amerikaniziranog stanovništva, pa su čak i neki bijeli glumci pristali 'promijeniti' rasu. Sin sicilijanskih useljenika, Espera de Corti, nikako nije uspijevao kao glumac, a početkom stoljeća još nije bilo filmova poput 'Kuma' i serija poput 'Sopranosa' da mu lansiraju karijeru. Ipak, Espera je smislio pametnu ideju, promijenio ime u Željezne Oči Cody (Iron Eyes Cody) i počeo tvrditi da je američki Indijanac. Na kraju je posve zanijekao svoje talijansko porijeklo, oženio pravu Indijanku i usvojio dva indijanska sina. Rezultat? Počeli su ga zvati u brojne vesterne i na kraju je glumio Indijanca ne samo u pravom životu, nego i u oko 200 filmova! 

Ipak, pouka priče nije da uvijek moraš mijenjati sebe i svoj izgled. Schwarzenegger je ostvario karijeru na svom 'arijevskom' mišićavom izgledu, nije mijenjao austrijsko ime, a na kraju je postigao i političku karijeru - a da još uvijek nije svladao američki naglasak!

Komentari

Nema komentara.