Svijet opet dolazi u Vukovar - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Svijet opet dolazi u Vukovar

Svijet opet dolazi u Vukovar

2. Vukovar Film Festival posjećuje cijela selekcija najboljih rumunjskih filmova, a po prvi put ima nagrade za igrani, kratki i dokumentarni film.

s.p. 18.06.2008 0 komentara

Svijet opet dolazi u Vukovar

Nakon prvog, revijalnog izdanja, vukovarski festival kreće u prave natjecateljske vode. 2. Vukovar Film Festival- Festival podunavskog filma, u konkurenciji za novčane nagrade predstavlja 7 dugometražnih, 7 kratkometražnih igranih, te 14 dokumentarnih filmova. Zajedno s popratnim programom (rumunjska retrospektiva i dječje matineje), prikazat će se preko 50 filmova, a novost je da će, osim na riječkom šlepu, projekcije biti održavane i u multimedijalnoj dvorani muzeja Lavoslav Ružička. Program počinje 9. srpnja i traje punih 5 dana

U dugometražnoj konkurenciji bit će prikazan njemački film 'Divlji život' ('Das wilde leben') /naslovna/ Achima Bornhaka, priča o revolucionarnom vremenu i životu manekenke Uschi Obermayer koja je u svoje vrijeme dosegla status prave ikone kontrakulture. Vitalnu rumunjsku kinematografiju predstavlja novi, hvaljeni film 'Ostala je tišina', humorna priča o snimanju prvog rumunjskog filma. Prikazat će se i mađarski film 'Opijum-dnevnik lude žene' Jánosa Szásza, priča o kompleksnom odnosu liječnika i pacijentice u mentalnoj instituciji početkom 20 stoljeća.


'Opijum-dnevnik lude žene', r: János Szász, trailer

U kratkometražnoj konkurenciji je već nagrađivani, prvi kratki igrani film Igora Mirkovića 'Krupni otpad', te novi kratkiš mladog rumunjskog redatelja Radu Judea  Dimineata 'Ujutro'.

Bogat je i dokumentarni program po izboru selektora Olivera Sertića. Prvi u regiji, VFF prikazat će nekoliko dokumentarnih hitova, među njima i kontroverzni 'Džihad za ljubav' Parveza Sharme, o gay zajednicama u islamskim zemljama. S ovogodišnjeg Berlina stiže nam i 'Nogomet pod velom' koji prati žensku nogometnu momčad na putu u Teheran gdje po prvi puta igraju sa ženskom reprezentacijom Irana. Dolazi i pobjednički film jednog od najjačih europskih festivala dokumentarnog filma Dok Leipzig, izvrsni rumunjski 'Nemoj me shvatiti pogrešno'. Hrvatske boje na festivalu branit će film novinara Roberta Zubera i Tomislava Mršića 'Slučajni sin', o potrazi za biološkim roditeljima, te kratki dox o galebarenju i turizmu, film 'Dobro došli u Igrane' mlade redateljice Kristine Kumrić.

 
'Džihad za ljubav', r: Parvez Sharma, trailer

U popratnom programu je Retrospektiva suvremenog rumunjskog filma, sa velikim hitovima iz kinematografije u usponu. Uz hitove s hrvatskih festivala ('Smrt gospodina Lazarescua', pobjednik Motovuna), te kanskog laureata 'Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana', premijerno se u Hrvatskoj prikazuje nagrađivani 'Papir plave boje'.

U programu kino hitova treba izdvojiti ovogodišnjeg pobjednika Berlinalea, brazilski film 'Elitne postrojbe' ('Tropa de Elite'), a u suradnji s domaćim distributerima bit će prikazan i besplatan program filmova za najmlađe. Na Matinejama klince i odrasle čekaju najbolji animirani filmovi Zagreb Filma po izboru talijanskog filmskog teoretičara Giannalberta Bendazzija. Malo interaktivnosti festivalu će donijeti Radionica dokumentarnog filma, koja se organizira u suradnji s RESTART-om iz Zagreba i Gradom Vukovarom. Više vijesti o ostalim fimovima i gostima festivalima možete saznati uskoro na službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.