Berlin nagradio nasilje - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Berlin nagradio nasilje

Berlin nagradio nasilje

Nasilje se isplati u filmovima - brutalni brazilski film 'Tropa de Elite' Josea Padilhe osvojio je Zlatnog medvjeda na 58. Berlinaleu.

s.p. 17.02.2008 0 komentara

Berlin nagradio nasilje

Vječito angažirani Constantin Costa Gavras, predsjednik berlinskog žirija, opravdao je odluku izjavom da film 'na vrlo ekspresivan način prikazuje stvarnost u siromašnim predgrađima Rio de Janeira'. 'Tropa de elite' /naslovna/, je kao što smo pisali imao problema s cenzurom u matičnoj zemlji, a zbog mačističkog nasilja, izazvao je žestoke reakcije i na Berlinaleu. Proglašavali su ga 'fašistoidnim', no dio kritike (i žiri) hvalili su beskompromisan prikaz suvremenog Brazila.

'Standard Operating Procedure' Errola Morrisa smo također spominjali kao kontroverzan film, no izgleda da su hrabri filmovi najviše fascinirali žiri, koji mu je dodijelio Veliku nagradu. Bit će nagrada i za 'Bit će krvi' P.T.Andersona, no taj favorit osvojio je 'samo' Srebrnog medvjeda za najbolju režiju i Srebrnog medvjeda za 'izuzetni umjetnički doprinos' za glazbu Johnnyja Greenwooda. Tako je barem ispravljena nepravda prema hvaljenom soundtracku, koji zbog striktnih Akademijinih pravila nije ni nominiran za Oscara, dok Anderson i njegova saga o beskrupuloznom naftašu još uvijek imaju velike šanse da osvoje ostale Oscare.


'Tropa de Elite', r: Jose Padilha, isječak

Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Reza Naji za film 'The Song of Sparrows', a za žensku ulogu  je nagrađena Sally Hawkins - njezin zarazni optimizam u filmu 'Happy-go-lucky' očito je osvojio i žiri. Nagradu za scenarij dobio je Wang Xiaoshuai za kineski film 'In Love We Trust', a nagradu za debitanta dobio je još jedan azijski predstavnik, japanski režiser Kumusaka Izuru za 'Park and Love Hotel Asyl'. Specijalna nagrada za filmsku inovaciju pripala je meksičkom redatelju Fernandu Eimbckeu za film 'Lake Tahoe', a taj film dobio je i kritičarsku nagradu FIPRESCI-ja za najbolji film u konkurenciji - u tročlanom žiriju bio je i naš Jurica Pavičić. Popis ostalih nagrada možete pronaći ovdje.

Komentari

Nema komentara.