Film kojeg se boji i policija - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Film kojeg se boji i policija

Film kojeg se boji i policija

Pogubljenja, krvava mučenja i spaljivanja tijela – ne, nije novi film Eli Rotha nego brazilski film o okrutnim obračunima policije i bandi.

s.p. 01.10.2007 0 komentara

Film kojeg se boji i policija

Rio de Janeiro nije samo Meka za turiste, već i mjesto u kojem cvjetaju kriminal, korupcija i nasilje, a sve to je vrlo slikovito prikazano u kontroverznom brazilskom filmu 'Tropa De Elite'('Elite Squad'). Riječ je o najnovijem uratku Josea Padilhe, čiji je dokumentarac 'Bus 174' bio vrlo cijenjen u festivalskim krugovima, a bavio se poznatom pričom iz brazilske crne kronike - otmicom autobusa, čiji je glavni protagonist prijetio da će pobiti sve putnike. Događaj su uživo prenosile sve TV postaje, a tragičan kraj incidenta (poginuo je jedan putnik) pokazao je cijeloj zemlji nesposobnost policije. Film je istraživao i život sirotinje u getima i favelama, te pokazao kako ih tretiraju pravosuđe i policija. Redatelj Padilha na tom je projektu uvježbao rad na dugometražnom filmu, a slijedeći korak mu je bilo snimanje prvog cjelovečernjeg igranog filma, naravno, u dokumentarističkom stilu.  

Za 'Tropa de Elite' scenarij je napisao Bráulio Mantovani (nominiran za Oscara za 'Božji grad'), i to prema istoimenoj knjizi sociologa Luiza Eduarda Soaresa i dvojice pripadnika BOPE-a (Bojne za specijalne policijske operacije). Ti su policajci, kao pravi insajderi, ispričali način borbe svoje specijalne postrojbe kao 'stroja za ubijanje', uz sve još i umiješanog u korupciju. Radnja filma vrti se oko dva prijatelja iz djetinjstva koji postaju kadeti u vojnoj policiji, a što se više upoznaju s djelovanjem BOPE-a, sve više uviđaju u kakav okrutan svijet su ušli.