Smrt gospodina Lazarescua dupli pobjednik MFF-a - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Smrt gospodina Lazarescua dupli pobjednik MFF-a

Smrt gospodina Lazarescua dupli pobjednik MFF-a

Rumunjski je film iz naslova redatelja Cristija Puiua dobio glavnu nagradu Motovun Film Festivala, ali i onu Amnesty Internationala.

filmski.net 29.07.2005 0 komentara

Smrt gospodina Lazarescua dupli pobjednik MFF-a

Što 'Smrt gospodina Lazarescua' (dobitnika nagrade Un Certain Regard u Cannesu '05.) čini apsolutnim pobjednikom. Kako sam žalila što sam ga propustila, za sada postoji nada da ću ga ipak kao multi-ovjenčanog vidjeti na već tradicionalnim zagrebačkim projekcijama u tjednu nakon MFF-a. Čekamo samo još festivalsko očitovanje o istima. Kratki sinopsis otkriva da se u filmu prati pokušaj staroga gospodina Lazarescua da potraži pomoć nakon što mu je pozlilo, no biva uvučen u cjelonoćni žrvanj bešćutne medicinske birokracije putujući cijelu noć od bolnice do bolnice. Motovunsko je kamenje ranim jutrom zborilo – dobar je, dobar, dobar je... Tko smo mi da se bunimo?!

Međunarodno je udruženje kritičara, FIPRESCI, svoje glasove dodijelilo danskom filmu 'Dan i noć' danskoga redatelja Simona Stahla koji, po riječima samoga autora, postavlja pitanje: 'Ako je ljubav odgovor, koje je pitanje?'. Ono što se odvija pred našim očima jest opet jedno cjelonoćno pokušavanje, ne spasa, već samoubojstva. Arhitekt, suprug i otac te noći obilazi sve one koji su u njegovom životu ostavili bitnoga traga. Kako je film prikazan jučer, u četvrtak, citiram komentar svojih prijatelja: 'Dakle, trebao je doći predzadnji dan festivala da odgledamo doooobar film!'.

Nagrada od A do A, koja se dodjeljuje ostvarenjima iz tzv. regije (od Albanije do Austrije), otišla je na dušu filma 'Bal-Can-Can' redatelja Darka Mitevskog. Makedonski se film bavi prijateljstvom dvojice švercera koje sudbina u jednoj 'akciji' rastavi tako da drugi kukavički pobjegne u Italiju gdje postane cijenjeni mafijaš, a na umoru, mučen grižnjom savjesti, moli sina jedinca da ga iskupi. Film je na programu večeras, tako da o njemu nekom drugo prilikom. Ili još bolje – ako ga sretnete – upoznajte se sami.

Još je žiri malo nagrađivao – posebna su priznanja dobile dvije mlade glumice, Emily Blunt i Natalie Press, iz filma 'My Summer of Love' Pawela Pawlikowskog, ljubimca dobrog dijela motovunske publike.

Bilo bi nepravedno u ovoj nagradnoj redaljki ne spomenuti i pobjednika motovunske filmske škole – našeg poznanika s F.R.K.E. Petra Oreškovića s filmom 'U tom trenutku'. Citirati ćemo riječi redatelja Carstena Fromberga s radionice: 'Bilo bi licemjerno kazati da je bilo teško odabrati najbolji film jer je ovaj doista najbolji!'.

Čestitamo svim pobjednicima! I onoj dvojici-trojici koji to službeno nisu:)!

Komentari

Nema komentara.