Split pokreće Mediteran - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Split pokreće Mediteran

Split pokreće Mediteran

Novoosnovani Festival mediteranskog filma je upecao hitove: 'Pariz, volim te', Schnabelov 'Skafander i leptir' i španjolsko 'Sirotište'.

s.p. 12.05.2008 0 komentara

Split pokreće Mediteran

Nakon Mediteranskih igara, Hrvatska dobiva još jednu feštu koja slavi mediteranski film i kulturu. Prvi Festival mediteranskog filma Split održat će se od 27. do 31. svibnja na dvije splitske lokacije: u kinoteci Zlatna vrata, te u ljetnom kinu Bačvice. Na festivalu će u glavnom programu biti prikazano 11 filmova dugog metra, od čega 9 u konkurenciji. Festival otvara nagrađivani film Fatiha Akina 'Na rubu raja' (EFA, Cannes, Lole), a tu su i Schnabelov 'Skafander i leptir', te 'Sirotište' - film Juana Bayone koji je nastao u produkciji Guillerma Del Tora i postigao veliki uspjeh (7 Goya, jedan od najgledanijih španjolskih filmova svih vremena).


'Skafander i leptir', r: Julian Schnabel, trailer

I manje poznati filmovi iz konkurencije su pravi festivalski hitovi: crno-bijela komedija 'Oduvijek sam želio biti gangster' je ovogodišnji dobitnik nagrade za scenarij na Sundanceu, a 'Zrno i Riba' Abdellatifa Kechichea je prošle godine nagrađen nagradom FIPRESCI-ja u Veneciji. Organizatori publici toplo preporučuju i 'lijepu i toplu libanonsku priču', film 'Karamel' Nadine Labaki, koji se mogao vidjeti i na Trećim mediteramskim igrama.

Izvan konkurencije bit će prikazana jedna domaća i jedna strana poslastica. Splitsku premijeru ima film Vinka Brešana 'Nije kraj', a festivala zatvara sada već kultni omnibus 'Pariz, volim te', kojeg su režirala 22 poznata redatelja (braća Coen, Gus Van Sant). Kratkometražna konkurencija se ove godine sastoji od samo 5 kratkih filmova, a organizatori najavljuju da će na sljedećem festivalu taj program biti puno veći i opsežniji. Najboljim filmovima iz dugometražnog i kratkometražnog programa dodijelit će se nagrada koju je dizajnirao akademski kipar Robert Jozić, a prikazuje klasična mediteranska obilježja - kamen, udicu i prozor u naš 'izgubljeni Mediteran'.


'Pariz, volim te', r: Tom Tykwer, Gus Van Sant i ostali, trailer

U popratnom programu 'Mediteran: politike filmskih slika' gledatelji će moći vidjeti retrospektivu mediteranskih filmova koju je odabrala Tanja Vrvilo. Riječ je o klasicima među kojima su i 'Mediteran' Jeana Daniela Polleta, 'Arrebato' Ivána Zuluete, Vigov 'A propose de Nice' iz 1930. godine i Jansonova 'Princezu koralja', snimljena na Zlarinu.

U sklopu festivala bit će organiziran i okrugli stol koji će moderirati Jurica Pavičić, s raznim stručnjacima iz znanosti, kulture i sociologije, a tema će biti problemi mediteranske regije danas, te mediteranski film i kinematografija regije. Za zabavni dio Festivala pobrinut će se razni DJ-i i grupe, no valja izdvojiti nastup majstora filmske glazbe i (kant)autora mnogih mediteranskih evergreena - Arsena Dedića. Ostatak informacije o Festivalu možete potražiti na njegovim službenim stranicama, gdje su i upute za kupnju karata. Pa, želimo i ovom domaćem festivalu mirno more i dobar vjetar u jedra. 

Komentari

Nema komentara.