Cannes Rumunjima - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cannes Rumunjima

Cannes Rumunjima

Stara garda odlazi s Rivijere praznih ruku, a Zlatnu palmu doma nosi mlađahni Rumunj Cristian Mungiu, koji je i bio favorit od prvog dana.

filmski.net 27.05.2007 0 komentara

Cannes Rumunjima

4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana’, kritičari su odmah nakon prikazivanja proglasili glavnim favoritom i nisu bili u krivu. Niskobudžetna, naturalistička priča o studentici koja pri kraju komunističke ere u Rumunjskoj prolazi kroz pakao da bi svojoj prijateljici omogućila ilegalni abortus, uzela je glavnu festivalsku nagradu.

Još je jedna festivalska nagrada otišla u Rumunjsku i to ona u programu ‘Un Certain Regard’ i to posthumno Cristianu Nemescuu koji je lani u 27. godini poginuo u prometnoj nesreći ne dovršivši svoj film ‘California Dreamin’. Žiri je isprva bio odlučan da film zato neće ocjenjivati, no nakon što su ga pogledali ne samo da su se predomislili, već su ga proglasili pobjednikom.

Grand-Prix, koji se uprkos imenu smatra drugom po vrijednosti festivalskom nagradom, dobila je japanska redateljica  Naomi Kawase za 'Mogari No Mori', priču smještenu u starački dom, čiji se glavni likovi pokušavaju nositi sa smrću najbližih.

Najboljim redateljem proglašen je američki slikar i redatelj Julian Schnabel za film snimljen na francuskom, 'The Diving Bell and the Butterfly', adaptaciju memoara urednika jednog francuskog magazina koji je ostao potpuno paraliziran nakon moždanog udara i potom ponovno naučio pisati  - treptanjem očima u posebni senzor.

Kako je u pitanju obljetničko izdanje festivala, Stephen Frears i ostatak žirirajućeg društva odlučili su udijeliti i posebnu nagradu jednome režiseru kako bi, reče Frears, zaokružili njegov opus. Sretnik se zove Gus Van Sant, a u Cannesu je već slavio odnijevši 2003. kući Zlatnu palmu za 'Elephant', dok je ove godine konkurirao impresionističkim 'Paranoid Parkom', čiji glavni lik skejter tinedžer slučajno ubije jednoga stražara.

U istom, darežljivom tonu, žiri je odlučio svoju nagradu ravnopravno udijeliti dvama filmovima - 'Persepolisu', Marjane Satrapi, dirljivoj i smiješnoj adaptaciji njezina vlastita romana o odrastanju tijekom i nakon Iranske islamske revolucije 1979., a koji je ko-režirala sa Vincentom Paronnaudom, te filmu 'Stellet Licht' Carlosa Reygadasa, priči o zabranjenoj ljubavi među farmerima u sjevernom Meksiku.

Glumačke nagrade dobili su Rus Konstantin Lavronenko, za ulogu supruga u ‘Izgnanju’ Andreija Zvyagintseva, te Južnokorejka Jeon Do-yeon, koja je igrala udovicu u ‘Secret Sunshine’ Lee Chang-donga.

Nagradu za najbolji scenarij dobio je njemački redatelj, a ujedno i scenarist Fatih Akin za svoj ‘The Edge of Heaven’, njemačko-tursku priču o gubitku, oplakivanju i oprostu.

Pobjednike u svim ostalim Canneskim kategorijama pronaći ćete ovdje.


 

Komentari

Nema komentara.