Vruće vijesti iz Splita - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Vruće vijesti iz Splita

Vruće vijesti iz Splita

Na 3. Festivalu mediteranskog filma očekuju vas Fatih Akin, Berlusconi, domaći kratkiši, Serge Gainsbourg i Laetitia Casta.

s.p. 14.05.2010 0 komentara

Vruće vijesti iz Splita

Predstavljeno je treće izdanje Festivala mediteranskog filma Split koji se odvija od 24. do 30. svibnja 2010. Festival otvara film 'Soul Kitchen' višestruko nagrađivanog redatelja Fatiha Akina koji je kroz lik mladića Zinosa, vlasnika jednog hamburškog restorana, ispričao dinamičnu priču o prijateljstvu i ljubavi. Direktor Festivala istaknuo je i dugometražni španjolski film 'Ćelija 211' redatelja Daniela Monzona koji je dobitnik čak osam nagrada Goya, među ostalim i za najbolji film, režiju, scenarij i glumu. Još jedan španjolski uradak koji se preporučuje je film 'I ja' - predivna i topla ljudska priču koja odašilje snažnu poruku i ruši sve predrasude o ljudima s Downovim sindromom.

Od dokumentaraca se prikazuje film 'Zajedno' Nenada Puhovskog koji kroz pet različitih priča govori o ljudima koji preispituju svoje emocionalne odnose - kako one postojeće, tako i one buduće. Redatelj Joann Sfar donosi 'Gainsbourg', poetičnu i zavodljivu biografsku priču o liku i djelu Sergea Gainsbourga, jednog od najvećih šansonijera svih vremena. Film je navodno zaista majstorski oslikao život ovog velikana, a u biografskom filmu glume Eric Elmosnino, Lucy Gordon i Laetitia Casta u ulozi Brigitte Bardot.

value="transparent">
'Gainsbourg (vie héroïque)', teaser.

Kao što i priliči posljednjoj večeri festivala, prikazat će se i film izvan konkurencije, a ovaj put je riječ  o kontroverznom dokumentarcu 'Videokracija' švedsko-talijanskog redatelja Erika Gandinija čiji je glavni protagonist Silvio Berlusconi. Od kratkih filmova ističu se oni domaći - 'Tulum' Dalibora Matanića, 'Oslobođenje u 26 slika' autorskog dvojca Ivana Ramljaka i Marka Škobalja te 'Poštar s naslovne strane' Tomislava Topića i Tomislav Mršića.

U ovogodišnjem žiriju inače sjede: Rosalind Galt, predavačica filmskih studija na Sveučilištu u Sussexu i autorica knjige 'The New European Cinema: Redrawing the Map'; Hrvoje Turković, teoretičar filma, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza i profesor na ADU; te Brian Daniel Willems, profesor teorije filma na UMAS-u i asistent na Katedri za književnost Odsjeka za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Za vrijeme trajanja festivala bit će održan niz radionica i predavanja u sklopu edukativnog projekta FilmInkubator, a bit će predstavljeni i razni festivali-prijatelji. Za sve zainteresirane bit će organizirana predavanja i druženja s gostima festivala, autorima, redateljima, producentima, a sve to u splitskom điru - uz kavicu na zidiću. Organizatori su posebno istaknuli kako unatoč recesiji cijene ulaznica ostaju iste, odnosno 20 kuna po projekciji, a posebne projekcije u 17 sati i kratkometražni filmovi su besplatni. Sve dodatne informacije dostupne su na novoj web stanici festivala na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.