Hrvatski odljev mozgova - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hrvatski odljev mozgova

Hrvatski odljev mozgova

Iz domovine se u bijeli svijet otpraviše samoubojice, harmonikaši, eksperimentalci, Šerbedžija i Višnjić, a otišla je i bakica sa svojim stadom. 

filmski.net 24.10.2007 0 komentara

Hrvatski odljev mozgova

U New Yorku je napokon započelo prikazivanje 'Pizzerie Kamikaze' ('Wristcutters:A Love Story'), hvaljene i očekivane crne komedije redatelja Gorana Dukića. Film će se prikazivati u renomiranim njujorškim kinima, a u studenom će krenuti u distribuciju diljem SAD-a. Uspjeh ovog filma pratili smo od prvih dana – nagrađen je na brojnim festivalima (Sundanceu i MFF-u između ostalih), a kritika ga je dočekala s ovacijama.
Dukić je tako postao prvi domaći redatelj čiji se film prikazuje u visoko profiliranim i komercijalnim američkim kino dvoranama.

Istovremeno, respektabilni Lincoln Center u New Yorku prikazuje retrospektivu hrvatskog filma u sklopu svog programa 'Beyond Boundaries'. Od 26. listopada do 14. studenog održavati će se projekcije pod naslovom 'The Emergence of Croatian Cinema'. Program se sastoji od 11 novijih filmova, ciklusa kratkih filmova Zagrebačke škole crtanog filma i 13 odabranih naslova iz zlatnog doba jugoslavenskog filma. Tijekom programa tri redatelja će posjetiti Lincoln Centar - Krsto Papić, Dejan Šorak i Ognjen Sviličić, koji će tom prilikom promovirati 'Armina' – hrvatskog kandidata za Oscara za najbolji strani film. Cjelokupni program filmova možete pogledati ovdje.

Rade na premijeri 'Fugitive Pieces' 

Rade Šerbedžija također je u Americi, snima krimi triler 'The Code'. Projekt je u rukama redateljice Mimi Leder ('Šalji dalje','Mirotvorac'). U glavnim ulogama su Morgan Freeman i Antonio Banderas, a zasada nije poznato kakvu ulogu ima Rade. Obzirom da se radnja vrti oko dva kradljivca koji za ruske mafijaše izvode opasnu pljačku, nagađamo da bi naš glumac opet mogao utjeloviti kriminalca s izraženim slavenskim naglaskom. 

Rade ima još četiri aktualna projekta koji kruže svjetskim festivalima – dramu o Drugom svjetskom ratu 'Fugitive pieces'; 'Battle in Seattle' u kojem igra uz Charlize Theron, Raya Liottu i Woodya Harlessona; 'Love Life' njemačko-izraelsku produkciju u kojoj ima glavnu ulogu te 'Childless' u kojem igra ruskog klarinetista.

'Izgubljeno blago' Branka Ištvančića

'Izgubljeno blago' redatelja Branka Ištvančića također putuje po festivalima, a na Eco Etno Folk Film festivalu u Rumunjskoj je i nagrađen specijalnom nagradom za najbolji dokumentarni film. Film je nastao u produkciji HRT-a 2005. kao svojevrsna posveta Tadićevim 'Drugama' i Dalmatinskoj zagori, a govori o posljednjim autentičnim ljudima koji žive u kraju tipičnom za hrvatski krš i kamenjar. Starica Dara i njen muž Rade Mitrović žive u okolici Obrovca. On rezbari na starinski način, a ona odlazi u ispašu sa stadom ovaca i koza što je dovodi u opasnost  zbog mogućeg nasrtanja vukova na stado.

Također, eksperimentalni film 'ON/OFF' redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u program Međunarodnog festivala mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj. Film je odabran među 22 filma u eksperimentalnom programu za koji se prijavilo nekoliko tisuća radova.

Za kraj spomenimo da i Goran Višnjić ima novi projekt – glumiti će uz Ashley Judd u 'Helen', drami o ženi koja prividno vodi posve normalan život, a zapravo krije mračnu tajnu. Možda izvanbračno dijete?!

Komentari

Nema komentara.