11 od 11 Jacksonovih - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      11 od 11 Jacksonovih

11 od 11 Jacksonovih

Sinoćnju dodjelu Oscara možemo opisati u samo dvije riječi - predvidljivo i dosadno, ili jednim prerađenim stihom - money makes the Oscar go round...

01.03.2004 0 komentara

11 od 11 Jacksonovih

Najveće, ako ne i jedino iznenađenje cijele večeri bio je trijumf 'Povrataka kralja' koji je pokupio svih jedanaest Oscara za koje je bio nominiran. Time se ovaj posljednji nastavak trilogije o Gospodarima prestenova izjednačio s rekordnim brojem kipića koje su dosad osvojili 'Titanik' (1997) i 'Ben Hur' (1959).

Dakle, 'Gospodari prstenova: Povratak kralja' je najbolji film, a Peter Jackson je najbolji redatelj. Jackson je u ovaj projekt ekranizacije popularne Tolkienove knjige uložio sedam godina rada, a tri filma su ukupno zaradila više od 2.8 milijardi na box officeu. 'Povratak kralja' je prva fantazija nagrađena Oscarom za najbolji film, uz kojeg je 'zaradio' i one za najbolje kostime, šminku, scenografiju, montažu, vizualne efekte, zvuk, originalnu pjesmu, originalnu glazbu i adaptirani scenarij.

'Gospodar i ratnik' Petera Weira je bio drugi film po broju nominacija, ukupno deset. Zbog dominacije 'Povratka kralja' u svim tim kategorijama uspio je osvojiti samo dva kipića, za najbolju montažu zvuka i kinematografiju.

Sean Penn, napokon!

Što se tiče glumačkih kategorija, tu je sve proteklo u znaku favorita. Svi koji su bili tipovani kao pobjednici, otišli su kući s nagradama, što se najbolje dalo zaključiti po nedostatku pobjedničkih suza radosnica.

Najboljim glumcem proglašen je Sean Penn kojemu je ovo prvi Oscar u karijeri, iako je ove godine bio nominiran po četvrti put. Nagrađen je za ulogu u 'Mističnoj rijeci', kao i njegov kolega Tim Robbins koji je osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu. Oba glumca su politički aktivna i protive se Bushovoj politici, ali su se u svojim govorima suzdržali od ozbiljnijih komentara. Penn je jedino spomenuo kako glumci dobro znaju da nema najboljeg među njima, kao što znaju da nema oružja za masovno uništenje.

Charlize Theron je ima vrlo uspješnu godinu iza sebe, a sinoć je zbirci brojnih nagrada osvojenih za ulogu serijske ubojice Aileen Wuornos pridodala i Oscara. Nagradu joj je dodijelio Adrien Brody koji je opet iskoristio priliku da ukrade poljubac. Lani je strasno poljubio Halle Berry koja mu je dodijelila Oscara za najboljeg glumca. Charlize je u svom govoru šaljivo primjetila kako na Novom Zelandu više nema nikoga kome bi se još moglo zahvaliti pa će ona zato svoje zahvale poslati u Južnu Afriku, gdje je odrasla. Svog prvog Oscara je, napokon nakon tri nominacije, dobila i Renee Zellweger i to za sporednu ulogu u 'Studengori'.

Charlize Theron

Za najbolji originalni scenarij nagrađena je Sofia Coppola za 'Izgubljene u prijevodu', a najboljim stranim filmom je proglašen kanadski 'The Barbarian Invasions', scenarista i redatelja Denys Arcanda. On je pak naglasio kako mu je jako drago što u toj kategoriji nije bio nominiran 'Povratak kralja'.

Najboljim dugometražnim animiranim filmom je proglašena 'Potraga za Nemom', a najboljim kratkim animiranim 'Harvie Krumpet'. U kategoriji najboljeg kratkog igranog filma slavio je 'Two soldiers', a najbolji dokumentarac je 'The Fog of War' redatelja Errol Morrisa. On se jedini ozbiljnije obrecnuo na noviju američku politiku izjavom da mu se čini kako vlada opet kopa rupu pod sobom kao i za vrijeme Vijetnamskog rata o kojem govori njegov film.

Domaćin dodjele, Billy Crystal je imao, kao i uvijek, svoje svijetle i duhovite trenutke, ali je i upilio gledatelje svojim pjevanim upadicama kojima je sprdao nominirane u kategoriji za najbolji film. Valjda je još pod dojmom prošlogodišnjeg dobitnika mjuzikla 'Chicago'.

Scenarist i redatelj Blake Edwards je u svojoj 81. godini primio Oscara za životno djelo koji uključuje klasike poput 'Doručka kod Tiffanya' i filmova o Pink Pantheru. Julia Roberts je odala počast četverostrukoj oskarovki Katharine Hepburn koja je prošlog lipnja preminula u 96. godini. Akademija se prisjetila i Bob Hopea i Gregory Pecka, koji su također lani preminuli.

Prijenos dodjele emitiran je s odgodom od pet sekundi, ali nije bilo nikakavih incidenata koje bi trebalo cenzurirati. Dodjela je protekla glatko i svečano, a to je samo dodatno naglasilo očitu predvidljivost pobjednika. Uz ne baš najbolje koordiniran live prijenos na Novoj TV zaista je bilo teško održati se budnim jer su slabo popunjavali višeminutne stanke u prijenosu predviđene za propagandni program. Ipak, pohvale Novoj TV što nije angažirala simultane prevoditelje :)

Komentari

Nema komentara.