Europska režijska burza - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Europska režijska burza

Europska režijska burza

Schloendorff pita tko želi snimati i filmove i serije, Boyle 'Tko želi biti milijunaš?' a Nizozemac Verhoeven tko je serijski ubojica.

s.p. 31.08.2007 0 komentara

Europska režijska burza

Već smo javljali kako se sprema ekranizacija bestselera o papisi Ivani, koju treba glumiti Franka Potente /*naslovna/. Franka se za 'Papisu Ivanu' treba oblačiti po uniseks modi, jer je njena junakinja Ivana (navodno) bila jedina žena koja je, odjevena kao muškarac, zasjela na papinsko prijestolje.

No, da li zbog 'miga' odozgo ili obične loše sreće - projekt od samog početka prate problemi. Prvo je John Goodman, obećao glumiti u filmu, a potom odustao od nastupa pa su ga producenti povlačili po sudovima. Sad je pak i ugledni Volker Schloendorff, koji je bio predviđen za redatelja tog filma, završio na burzi rada, jer je u srpnju dobio otkaz od producenata. Schloendorf je gazde naljutio javnim kritiziranjem prakse istovremenog snimanja igranih fije lmova i (produženih) TV serija, a što se od njega na ovom projektu očekivalo.

Za novog redatelja izabran je Soenke Wortmann, autor komedija kao što su 'Miracle of Bern' i 'Das Superweib', a nakon dugih sedam godina priprema projekt bi (valjda) trebalo početi snimati ove godine u Bugarskoj.  

Nešto malo bolje sreće od Papise je britanski filmaš Danny Boyle, iako je nakon 'Trainspottinga', imao tek jedan hit -  hororac '28 dana kasnije'. Sada se opet vraća komedijama i snima 'Slumdog Millionaire', film temeljen na stvarnom događaju. Scenarist Simon Beaufoy radi na priči o nepismenom klincu s ulice koji je osvojio jackpot u indijskoj verziji kviza 'Tko želi biti milijunaš?'. Kvaka je u tome da dečku glavni motiv nije bio novac, nego ljubav – cura u koju je bio zaljubljen bila je veliki obožavatelj kviza.  

Glavnu ulogu mudrog klinca tumačit će Dev Patel, koji se proslavio u lokalnoj TV seriji 'Skins', a još se ne zna tko će biti indijski Tarik. Film se snima u Mumbaiju (bivšem Bombaju), a ne lezi vraže - u produkciji filma sudjeluje i Celador, kompanija koja je i pokrenula 'Miljunaša'.

O dobrom starom Verhoevenu nikad dovoljno vijesti. Iako je njegov 'Zwartboek' ('Black Book') doživio fantastičan uspjeh u Nizozemskoj i dobio odlične kritike u svijetu, nikako da taj nizozemski film dobijemo u kinima ili na DVD-u. Zato ćemo možda biti bolje sreće s njegovim novim filmom koji se radi na engleskom jeziku – 'The Paperboy'. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Petea Dextera o serijskom ubojici, radnja je smještena u Floridu 60-tih godina prošlog stoljeća, a glavni lik je novinar koji se vraća u svoje rodno mjesto i kreće s vlastitom istragom o zločinu.

Zanimljivo je da se prije deset godina te adaptacije trebao prihvatiti redatelj od kojeg to nikako ne bi očekivali – Pedro Almodovar. Sada se film nalazi u rukama redatelja koji ne bježi od snimanja nasilja i seksa, pa očekujemo sočni triler čije je snimanje najavljeno za iduću godinu.

Komentari

Nema komentara.