Sumnja u bezgrešno začeće - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sumnja u bezgrešno začeće

Sumnja u bezgrešno začeće

Kontroverzni nizozemski redatelj proučava Bibliju i objavljuje knjigu koja bi mogla uzburkati više duhova nego svi njegovi filmovi.

s.p. 23.04.2008 1 komentara

Sumnja u bezgrešno začeće

Redatelj 'Showgirlsa' Paul Verhoeven nakon proučavanja striptizeta objavljuje svoje rezultate proučavanja Isusovog života. 70-godišnji Verhoeven je dugo godina pohađao biblijske seminare Roberta W. Funka u kojima se preispitivala istinitost raznih kršćanskih dogmi. U rujnu će u Nizozemskoj biti objavljena Verhoevenova biografija Isusa, koju je napravio nakon dva desetljeća istraživanja, a izdavač je već u pregovorima za izdavanje engleskog prijevoda knjige.

Kontroverzna knjiga tvrdi da je Isusov otac vjerojatno bio rimski vojnik koji je silovao Mariju za vrijeme židovskog ustanka u Galileji. Osim te teze koja je već dovoljna da izazove bijes mnogih pravovjernih kršćana, Verhoeven navodno piše i da nije istina da je Isusa izdao Juda. Verhoeven, koji je napisao knjigu zajedno sa svojim biografom Robom van Scheersom, tvrdi da je predstavio Isusa na maksimalno realističan način, kao pravo ljudsko biće.

Knjiga bi kultnom redatelju mogla poslužiti i kao predložak za film u kojem bi još slikovitije iznio 'svoju' verziju Isusovog života. Nakon što je dobio savjet da ne radi takav film u Americi jer bi ga 'mogli upucati', Verhoeven je odlučio prvo napisati knjigu, pa onda vidjeti što će dalje.


Neki kritičari čak i u Verhoevenovom nasilnom 'Robocopu' vide simboliku vezanu uz Krista.

Na pitanja o mogućoj ekranizaciji knjige, Verhoeven je odgovorio da vjeruje da bi napravio film realističniji i od 'Pasije' i od 'Posljednjeg Kristova iskušenja'. Iako za njega govore da voli snimati nasilje, Verhoeven je izjavio da ne bi snimao Isusovo raspeće izbliza, već bi se više usredotočio na Isusov život i prikaz povijesnog konteksta u kojem je bilo normalno da Rimljani stalno razapinju buntovnike.

Budući mu, nakon 'Showgirlsa' i 'Hollow Mana', producenti nisu davali pare ni za 'obične' holivudske projekte, sumnja da će biti u prilici napraviti tako velik i tako riskantan projekt. Ipak, ako knjiga bude hit, možda nam uslijedi i još jedan kontroverzni nizozemski film o kojem će se dugo pričati.

Komentari
A: felicia5252 07.05.2008 Pogledaj profil

ne znam zašto svi uporno udaraju po temi Biblije, zar je tako teško prihvatiti istinu, nego svi izmišljaju glupe laži... gadljivo, stvarno odvratno