Friško popravljeni filmovi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Friško popravljeni filmovi

Friško popravljeni filmovi

Verhoevenov promašaj dodatno je začinjen seksom i nasiljem, Stone je svoj iznova premontirao, a Uwe Boll svom dodao i lekcije iz režije.

s.p. 07.08.2007 0 komentara

Friško popravljeni filmovi

Film 'Showgirls', iako isprva popljuvan kao smeće, kasnije je postao camp klasik, no 'Hollow Man' Paula Verhoevena nije imao puno zagovornika. Dobro, film o nevidljivom znanstveniku koji poludi se jako svidio kritičaru Davidu Manningu, ali kada se otkrilo da je Manninga doslovce izmislio marketing Sonyja, ni njegove pohvale nisu pomagale filmu. Verhoeven je popljuvao Sony koji mu se previše miješao u posao, i vratio se u Nizozemsku, gdje je snimio 'Zwartboek', koji je postao najuspješniji nizozemski film svih vremena. Iako Verhoeven nije volio 'Hollow Man', film je ipak ostvario određeni uspjeh, pa je Sony snimio i nastavak za video tržište, naravno bez Verhoevena.

Umjesto trećeg nastavka, Sony je 16. listopada odlučio izdati redateljsku verziju filma, što je obično samo još jedan trik s kojim studio uzima pare od obožavatelja filma. Osim digitalno obrađene slike i zvuka, nova verzija  nudi i ono najvažnije – dodatnih 8 minuta materijala. Iako se ne zna koliko je Verhoeven osobno sudjelovao u pripremi ove verzije, pretpostavke su da će ova verzija ipak biti bliža redateljevim namjerama. Naime, vjerojatno su uvrštene scene koje Ameri obično izbacuju – seks i nasilje, a to su bitni dijelovi Verhoevenog naturalizma, po kojem je taj Nizozemac i poznat.  

Redatelj za kojeg znamo da je itekako angažiran u snimanju svojih filmova je Oliver Stone. Njegov trosatni spektakl 'Aleksandar Veliki' propao je u američkim kinima, a sveopće mišljenje bilo je da je film prenatrpan, nepovezan i opterećen pretjeranom psihologizacijom glavnog lika. Da pokaže da može bolje, Stone je 2005. na DVD-u izdao svoju, redateljsku verziju. Izbačeno je 17 minuta, a dodano 9 minuta novog materijala, no kritičari baš i nisu primjećivali razliku – uglavnom je svima film ostao kaotičan kao i prije. Tu se valjda Stone već i naljutio nad rezultatima svog velikog projekta, pa je krajem ove godine izdao još jednu redateljsku verziju, 'Alexander Revisited’. Riječ je o produljenoj verziji od čak 214 minuta (40 minuta duljoj od kino verzije), i Stone se sada kune da je ovo definitivno njegova konačna verzija. Neki kritičari su već osjetili da je ovo bitno drugačija, pa i bolja verzija. Tako Dylan Grant tvrdi da je ovo jedina verzija 'Aleksandra' koju bi trebalo pogledati, a jedino za čim žali je to što nema posebnih dodataka na DVD-u. 


'Alexander Revisited', r: Oliver Stone, trailer

A nakon Verhoevena i Stonea, još se jedan redatelj odvažio na specijalno reizdanje svog filma – Uwe Boll. 25. rujna Lionsgate izdaje produljenu, necenzuriranu  verziju filma 'Alone in the Dark', jednog od onih koji na IMDB-u čvrsto drži svoju poziciju među 100 najgorih filmova svih vremena.  

Legenda kaže da se na novinarskoj projekciji tog filma smijala cijela dvorana puna filmskih kritičara, a pitanje je kako će oštra pera reagirati na ovu – dramska pauza – 2 minute dulju verziju. Slika i zvuk ovog 'hita' su za DVD posebno obrađeni, a za razliku od 'amatera' Stonea i Verhoevena, Boll nudi studentima filmskih škola i svoj redateljski komentar tijekom cijelog filma, pa - navalite u trgovine, dok još ima.

Komentari

Nema komentara.