Balkanska gej parada u Berlinu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Balkanska gej parada u Berlinu

Balkanska gej parada u Berlinu

Na ovogodišnjem Berlinaleu prikazat će se i 'Parada' Srđana Dragojevića, a nagradu za životno dijelo dobiti će Meryl Streep!

s.p. 04.01.2012 0 komentara

Balkanska gej parada u Berlinu

Hrvatska manjinska produkcija 'Parada' prikazat će se na 62. Berlinskom festivalu, i to u programu Panorama. Ovaj film o bivšim neprijateljima koji se ujedinjuju da bi zaštitili beogradsku gej paradu samo je jedan od 50 filmova koji će biti prikazan u Panorami, a zadnjeg dana Berlinalea, 19. veljače, bit će proglašen dobitnik Nagrade publike iz tog programa. Zasad su objavljena imena 20 filmova iz nekoliko sekcija Panorame, a radovi dvoje europskih redatelja otvorit će sekciju Panorama Specijal.

Jedan od njih je 'Indignados' Tonyja Gatlifa koji prati antikapitalističke prosvjede kroz oči ilegalne imigrantice, a drugi je 'Elle' u režiji Malgoske Szumowske, u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche. Zanimljivo je da se u Panorami prikazuje još jedna produkcija iz bivše Jugoslavije, makedonska 'Žena koja obrisa suze' Teone Strugar-Mitevske u kojoj glume redateljičina sestra Labina Mitevska i Victoria Abril.


'Jako glasno i nevjerojatno blizu', trailer.

Ovogodišnji Berlinale održava se od 9. do 19. veljače 2012., a nedavno su objavljeni i neki filmovi iz ostalih programa. U programu konkurencije pojavit će se 'Captive' Brillantea Mendoze u kojem Isabelle Huppert glumi otetu ženu. Izvan konkurencije pojavit će se 'Jako glasno i nevjerojatno blizu' Stephena Daldryja koji se bavi odrastanjem dječaka nakon 11. rujna, te 'The Flowers of War' Zhanga Yimoua koji prikazuje brutalnu japansku okupaciju Nankinga za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Već je poznata i jedna dobitnica Zlatnog medvjeda - Meryl Streep će dobiti nagradu za životno djelo, a tim povodom bit će prikazan i njezin film 'Iron Lady'. O ostalim dobitnicima Zlatnih i Srebrnih medvjeda i nagrade Alfred Bauer odlučivat će članovi međunarodnog žirija u kojem se redatelji Mike Leigh (predsjednik), Anton Corbijn, Asghar Farhadi i Francois Ozon, alžirski pisac Boualem Sansal, te glumci Charlotte Gainsbourgh, Jake Gyllenhaal i Barbara Sukowa. Više informacija o Berlinaleu potražite na službenim stranicama Festivala.

Komentari

Nema komentara.