Berlin nagradio Irance - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlin nagradio Irance

Berlin nagradio Irance

Zlatni medvjed je otišao iranskom filmu i njegovim glumcima, a najboljim redateljem proglašen legendarni mađarski filmaš Bela Tarr.

s.p. 20.02.2011 0 komentara

Berlin nagradio Irance

61. Berlinski festival bio je posvećen osuđenom iranskom redatelju Džafaru Panahiju, a na kraju je i Zlatni medvjed za najbolji film otišao njegovom sunarodnjaku, redatelju Asgharu Farhadiju za film 'Nader And Simin, A Separation' ('Nader i Simin, razvod'). Iako će neki ovu odluku smatrati politiziranom, nagrađeni film se za svoj status favorita izborio u kinodvorani jer je već na premijeri nagrađen ogromnim pljeskom i ovacijama. 

Film je drama o bračnom paru iz srednje klase koji se nalazi u procesu rastave, a osim iranskog patrijarhata, film tematizira i odnose roditelja i djece, te religijske i etičke probleme, zbog čega je dobio i Nagradu Ekumenskog žirija. Redatelj Farhadi je primio kipić, zahvalio se žiriju i izrazio nadu da će se uskoro razriješiti situacija s Panahijem. Osim glavne nagrade, 'Nader i Simin' je dobio i Srebrne medvjede za najboljeg glumca i glumicu, a nagrada je otišla - cjelokupnom muškom i ženskom ansamblu!


'The Turin Horse', trailer.

Grand Prix žirija dobio je 'The Turin Horse' ('Torinski konj') uglednog mađarskog redatelja Bele Tarra koji je najavio da je ova art-drama njegov posljednji film. Film je inače dobio ime po slavnom događaju u Torinu, kada se filozof Nietzsche sažalio nad konjem i doživio psihički slom. 'Torinski konj' dobio je i kritičarsku nagradu FIPRESCI-ja koju je dodijelio žiri u kojem je sjedio i hrvatski kritičar Jurica Pavičić. Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja dobio je Ulrich Köhler za 'Sleeping Sickness' ('Bolest spavanja'), njemačku dramu smještenu u Afriku.

Najbolji scenarij je onaj za 'The Forgiveness Of Blood' ('Oprost krvi'), a ovu dramu o krvnoj osveti u Albaniji napisali su Andamion Murataj i Joshua Marston koji je 2004. osvojio Nagradu Alfred Bauer za 'Mariju milosti punu'. Ove godine Nagradu Alfred Bauer za inovativni film osvojio je film Andresa Veiela 'If Not Us, Who' ('Ako ne mi, tko') koji je biografija njemačkog terorista Bernwarda Vespera. Film je dobio još i Nagradu Ceha njemačkih art-kina, a popis svih nagrađenih potražite na službenim stranicama Berlinalea.

Komentari

Nema komentara.