'Berači željeza' pobrali najviše nagrada - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Berači željeza' pobrali najviše nagrada

'Berači željeza' pobrali najviše nagrada

Berlinski Zlatni medvjed opet otišao rumunjskom filmu, a čak dva Srebrna medvjeda otišla su 'Epizodi u životu berača željeza' Danisa Tanovića.

s.p. 17.02.2013 4 komentara

'Berači željeza' pobrali najviše nagrada

Rumunjska tragikomedija 'Položaj djeteta' Calina Petera Netzera pobjednik je 63. filmskog festivala u Berlinu! Žiri kojim je predsjedavao redatelj Wong Kar-Wai dodijelio je Zlatnog medvjeda ovom filmu koji se bavi odnosom majke i sina koji je automobilom pregazio dijete. Film je osvojio i kritičarsku nagradu FIPRESCI-ja, no nije dobio najviše nagrada Berlinalea - ta čast pripala je filmu redatelja iz našeg susjedstva, Danisa Tanovića.


'Položaj djeteta' ('Pozitia copilului'/'Child's Pose'), trailer.

Tanovićeva dokudrama 'Epizoda u životu berača željeza' osvojila je čak 3 nagrade - Srebrnog medvjeda za film i za najboljeg glumca, te posebnu nagradu ekumenskog žirija. Zanimljivo je da je film rekonstrukcija stvarnog događaja iz života jedne obitelji bosanskih Roma, pa je glumac naturščik Nazif Mujić nagrađen za ulogu samoga sebe. Nazifovoj supruzi Senadi bio je uskraćen prijeko potreban tretman u bolnici pa se Nazif morao snalaziti na razne načine da bi joj pomogao. Tanović je pročitao članak o tom događaju i odlučio snimiti film u kojem su na kraju glumili i Nazif i Senada i njihova djeca.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Argentinka Paulina Garcia za film 'Gloria', nagradu za režiju dobio je Amerikanac David Gordon Green za film 'Prince Avalanche', a nagrada za scenarij otišla je progonjenom iranskom filmašu Džafaru Panahiju za film 'Navučena zavjesa' te je nagradu u njegovo ime preuzeo suredatelj filma Kamboziya Partovi. Treba spomenuti i da je hrvatska manjinska koprodukcija 'Krugovi' Srdana Golubovića osvojila nagradu ekumenskog žirija u sekciji Forum. Dobitnike svih nagrada možete potražiti na službenim stranicama Berlinalea.

Komentari
anonymous 24.06.2013

to danise care bosanski

anonymous 24.06.2013

to danise care bosanski

anonymous 24.06.2013

to danise care bosanski

anonymous 24.06.2013

to danise care bosanski