Meryl Streep

22.06.1949 Summit, New Jersey, SAD Mary Louise Streep

Vlasnica rekordnih 17 nominacija za Oscar osvojila je 3 zlatna kipića, a i u zrelim godinama ostvaruje vrhunske uloge.

Meryl_Streep

'Velika Meryl' rođena je i odrastala u New Jerseyu, u srednjoj školi pohađala je satove pjevanja i glumila u predstavama i mjuziklima. Još kao tinejdžerka počela je s glumačkim egzibicijama poput one kada je, smatravši se nelijepom djevojkom, potpuno promijenila imidž. Obojala je kosu u plavo, zamijenila naočale lećama i od introvertirane djevojčice postala školska miljenica i glavna cheerleadersica. Glumom se nastavila baviti na koledžu na Vassaru nakon čega je dobila trogodišnju stipendiju za dramski smjer na Yaleu gdje je i diplomirala 1975.

Nakon diplome preselila se u New York i surađivala s Joseph Papp kazalištem gdje je za odličnu ulogu u komadu 'A Memory of Two Mondays' Arthura Millera bila 1976. nominirana za nagradu Tony. U Hollywoodu je debitirala 1977. malom ulogom u filmu 'Julia' uz Jane Fondu i Vanessu Redgrave u glavnim ulogama. Već slijedeće godine ulogom supruge vijetnamskog vojnika u 'Lovcu na jelene' nagovijestila je svoj ogromni talent i zaradila prvu od 13 nominacija za Oscara.

Istovremeno je u privatnom životu proživljavala pravu tragediju njegujući nasmrt bolesnog zaručnika Johna Cazalea koji je 1978. umro od raka kostiju. Meryl Streep se 1978. udala za kipara Dona Summera, te i danas žive na jezeru u Conneticutu sa četvero djece (Henry, Mamie, Grace i Luisa). Za ulogu u NBC-evom serijalu 'The Holocaust' dobila je nagradu Emmy. Prvog Oscara dobila je godinu dana kasnije za ulogu žene koja napušta supruga i sina u filmu 'Kramer protiv Kramera'.

Bio je to samo početak odličnog niza uloga za koje se temeljito pripremala učeći vještine svojstvene likovima koje glumi: svirala je violinu, plesala tradicionalne irske plesove, savladala je vožnju brzinskim čamcima, kajakarila... Poznata je po lakoći kojom bi preuzimala strane naglaske za uloge strankinja što se najbolje vidi u filmu 'Sofijin izbor' (1982), priči o holokaustu koja je Meryl donijela drugog Oscara i dokazala da je sposobna iznijeti i najproblematičnije ljudske osobine.

Dalje je samo nizala maestralne izvedbe ('Silkwood', 1983, 'Moja Afrika', 1985) sve do početka 90-ih i nekoliko loših filmova ('She Devil', 1989, 'Death Becomes Her', 1992, 'Kuća duhova', 1993). Tada je i javno upozorila na slabu ponudu dobrih ženskih uloga i mušku dominaciju u filmskoj industriji.

Željna izazova prihvatila je ulogu u akcijskom filmu 'The River Wild' (1994) s Kevinom Baconom kao partnerom za koju je naučila upravljati trkaćim čamcem i kajakom. Ulogom u 'Mostovima okruga Madison' (1995) Clinta Eastwooda, gdje se kao dobra supruga i majka nađe u nezavidnom položaju da bira između privrženosti obitelji i strasti prema putujućem fotografu, dobiva novu nominaciju za Oscara i učvršćuje poziciju glumačke ikone.

Narednim ulogama samo ju je potvrdila: 'Marvin's Room' (1996), 'Before and After' (1996), 'One True Thing' (1998). Trinaestu nominaciju za Oscara zaradila je ulogom novinarke u filmu 'Adaptacija' (2002) i postala glumica najviše puta nomirana za tu nagradu (Katherine Hepburn imala ih je 12). 2003. pridružila se kolegicama Nicole Kidman i Julianne Moore u Daldryjevim 'Satima'.

2006. je genijalno odglumila 'kučkastu' urednicu u komediji 'Vrag nosi Pradu' te je ostvarila i svoju komercijalnu najuspješniju ulogu dotad. Film je zaradio 326 milijuna dolara i donio joj 14. nominaciju za Oscara i nagradu Zlatni globus. Dok su Amerikanci ratovi na Bliskom istoku, Meryl je snimila 2 angažirana filma, 'Nestali zarobljenik' i 'Jaganjci i lavovi'. Okušala se u pjevanju i plesu u filmu 'Mamma Mia!' koji joj je postao komercijalno najuspješniji film.

Nakon toga slijedila je 'ozbiljna uloga' časne sestre u drami 'Sumnja', te opet 'lepršava' uloga, i to ona slavne kuharice u filmu 'Julie i Julia'. Za obje uloge nominirana je za Oscara, ali ga nije dobila sve do briljantne uloge u biografskom 'Željezna lady'. Briljantna glumačka transformacija u ostarjelu britansku ikonu Margaret Thatcher donijela joj je 3. Oscara (nakon rekordne 17. nominacije), BAFTA-u i rekordni 8. Zlatni globus nakon - 26. nominacije! Već 2004. Američki filmski institut joj je dodijelio Nagradu za životno djelo, ali Meryl i godinama kasnije nastavlja snimati uloge života.