Zlatni medvjed otišao u Kinu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni medvjed otišao u Kinu

Zlatni medvjed otišao u Kinu

Glavna nagrada Berlinalea otišla je kineskom filmu 'Crni ugljen, tanki led', a posebnu nagradu publike dobila je hrvatska koprodukcija 'Baršunasti teroristi'.

s.p. 16.02.2014 0 komentara

Zlatni medvjed otišao u Kinu

Kineski film 'Crni ugljen, tanki led' ('Bai Ri Yan Huo') redatelja Diaoa Yinana dobitnik je Zlatnog medvjeda na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Ovaj krimić o potrazi za serijskim ubojicom dobio je glavnu nagradu odlukom žirija kojim je predsjedavao američki scenarist i producent James Schamus, a kojeg su činili još i Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Farahani, Greta Gerwig, Michel Gondry i Christoph Waltz. Nagrađen je i glavni glumac pobjedničkog filma, Liao Fan.

Veliku nagradu žirija i Srebrnog medvjeda osvojila je stilizirana komedija 'Hotel Grand Budapest' kultnog američkog redatelja Wesa Andersona. Nagradu za najbolju režiju dobio je još kultni američki filmaš, Richard Linklater za svoj dugo pripremani film 'Dječaštvo' ('Boyhood'). Srebrnog lava za najbolji scenarij osvojili su brat i sestra Anna i Dietrich Brüggemann za 'Križni put' ('Kreuzweg'), priču o obitelji katoličkih fundamentalista.


'Crni ugljen, tanki led', trailer.

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Baršunasti teroristi' osvojila je nagradu nezavisnog žirija publike, čitatelja dnevnog lista Tagesspiegel, i to za najbolji film u međunarodnom programu Forum. Žiri je pohvalio ovaj dokumentarac zbog 'hrabrog i ironijskog pristupa kontroverznoj tematici', a treba spomenuti i da će film imati svoju hrvatsku premijeru na predstojećem, 10. ZagrebDoxu.

Britanskom redatelju Kenu Loachu već je prije uručen Zlatni medvjed za životno djelo, a redatelj je tom prilikom izjavio da će režirati još jedan film, nakon čega prestaje sa snimanjem zbog 'odmaklih godina'. Popis svih dobitnika nagrada Berlinalea možete potražiti na ovoj poveznici.

Komentari

Nema komentara.