Cezar osvojio Berlin - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cezar osvojio Berlin

Cezar osvojio Berlin

Zlatnog medvjeda osvojio je 'Cezar mora umrijeti' braće Taviani, a Dragojevićeva 'Parada' dobila je nagrade publike, gej čitatelja i kršćanskih filmofila.

s.p. 19.02.2012 0 komentara

Cezar osvojio Berlin

Glavni pobjednik 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu je talijanski 'Cezar mora umrijeti' ('Cesare deve morire') u režiji braće Vittorija i Paola Tavianija. Žiri kojim je predsjedavao redatelj Mike Leigh filmu je dodijelio Zlatnog medvjeda za najbolji film. 'Cezar mora umrijeti' u poludokumentarnom stilu prati skupinu zatvorenika koji pripremaju Shakespearovu dramu 'Julije Cezar', a redatelji su se zahvalili na dodijeljenoj nagradi i uputili pozdrave zatvorenicima koji su sudjelovali u stvaranju filma.

Srebrnog medvjeda - Veliku nagradu žirija (Grand Prix) dobio je mađarski redatelj Bence Fliegauf za film 'Samo vjetar' ('Csak a szél') koji tematizira nasilje nad Romima u Mađarskoj, a Srebrnog medvjeda za režiju dobio je njemački redatelj Christian Petzold za 'Barbaru' koja se bavi životom u Istočnoj Njemačkoj. Nagrada za najbolji scenarij i najbolju mušku ulogu otišla je danskom filmu 'Kraljevska afera' ('En kongelig affære') koji je zasnovan na istinitom skandalu s danskog dvora iz 18. vijeka, a Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je mlada Rachel Mwanza za ulogu djeteta-vojnika u kanadskom filmu 'Ratna vještica' ('Rebelle').


'Parada', trailer.

Iako nije bila u konkurenciji Berlinalea, hrvatska manjinska koprodukcija 'Parada' u režiji srpskog redatelja Srđana Dragojevića osvojila je čak tri nagrade. 'Parada' je dobila nagradu publike za najbolji dugometražni igrani film u sekciji Panorama, a u glasanju je ove godine sudjelovalo više od 23.000 posjetitelja.

'Paradi' je pripalo i posebno priznanje (Special mention) Ekumenskog žirija u kojem se nalaze predstavnici filmskih organizacija Katoličke i protestantske crkve, a iako nije dobio glavnu Queer nagradu 'Teddy', filmu je dodjeljena nagrada čitatelja gay magazina Siegessäule. Počasnu nagradu za životno djelo osvojila je Meryl Streep, a popis svih nagrađenih možete pronaći na službenoj stranici Berlinalea.

Komentari

Nema komentara.