Crno-bijel, nijem i u redu za Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Crno-bijel, nijem i u redu za Oscara

Crno-bijel, nijem i u redu za Oscara

Nijemi film 'The Artist' dobio je prve nagrade i nominacije, a 'gura' ga moćni Harvey Weinstein. Ima li šanse za Oscara?

s.p. 30.11.2011 0 komentara

Crno-bijel, nijem i u redu za Oscara

Dodjeljene su nagrade Gotham, a sada su objavljene i vrlo zanimljive nominacije za drugu veliku nagradu za nezavisni film - Spirit Awards! Rekordnih 5 nominacija dobili su 'U zaklon' i 'The Artist' - crno-bijeli nijemi film iz 2011. koji govori o svijetu crno-bijelih nijemih filmova iz 1927. Zanimljivo je da ovaj nijemi film u šali nazivaju i 'tihim favoritom za Oscara' jer ga je vrlo ugledni Krug filmskih kritičara New Yorka proglasio najboljim filmom, pa novinari već izvlače statističke podatke i otkrivaju da je posljednji nijemi film koji je bio nominiran za Oscara 'The Patriot' koji se borio za tu nagradu davne 1929.

U Hollywoodu je najbitniji marketing i lobiranje producenata, pa je dobra vijest za 'Artista' da je njegovu distribuciju preuzeo legendarni Harvey Weinstein. Prošle godine je nezavisnu nagradu Spirit osvojio 'Crni labud', a nagrade njujorških kritičara i Zlatni globus osvojio je veliki favorit 'Društvena mreža', no što im je to vrijedilo kada su protiv sebe imali Weinsteina koji je lobirao za 'mali' britanski film 'Kraljev govor' i  na kraju balade pobjedonosno pokupio glavne Oscare. I ove godine je Harvey rano počeo kampanju, pa je na projekciju 'The Artista' u Akademiji doveo - unuke Charlieja Chaplina!


'The Artist', trailer.

'The Artist' je inače režirao francuski redatelj Michel Hazanavicius koji je poznat po špijunskim parodijama o tajnom agentu OSS 117, no tek s ovim filmom počeo je dobivati priznanja struke i kritičara. Radnja filma bavi se krajem ere nijemog filma (1927. je snimljen 'Pjevač džeza'!), pa se redatelj hrabro odlučio izbaciti dijaloge i u 99% filma staviti samo glazbenu podlogu. Osim francuskih glavnih glumaca (Jean Dujardin i Bérénice Bejo), u filmu nastupaju i američki i britanski glumci koji će sigurno pripomoći uspjehu filma u kinima - John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Nina Siemaszko i Malcolm McDowell.

Osim 'The Artista', još nekoliko filmova se počelo izdvajati u utrci za Oscara. Na nominacijama Spirita istakli su se nezavisni filmovi 'U zaklon', 'Početnici', 'Martha Marcy May Marlene' i 'The Descendants', a zamijećena je i hvaljena 'Vožnja' koje nije bilo na nagradi Gotham jer ju je režirao neamerički redatelj, Danac Refn. Njujorški krug kritičara nagradio je i visokobudžetne filmove, pa su glumačke nagrade otišle Bradu Pittu za 'Drvo života' i 'Igru pobjednika' i Meryl Streep za ulogu 'željezne lady' u istoimenom filmu ('The Iron Lady'). 'Muškarci koji mrze žene' su zasad ostali bez nagrada, a jedini koji se javno buni jer je ostao praznih ruku je Kevin Smith kojeg je jako razočaralo to što njegov niskobudžetni 'Red State' nije dobio nijednu nominaciju za nagradu Spirit.

Komentari

Nema komentara.