Oscar 2013.-'Argo' pobijedio', Ang Lee iznenadio! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oscar 2013.-'Argo' pobijedio', Ang Lee iznenadio!

Oscar 2013.-'Argo' pobijedio', Ang Lee iznenadio!

Voditelj Seth MacFarlane plesao po rubu, Ang Lee dobio iznenađujućeg Oscara za redatelja, a 'Argo' očekivano pobijedio.

s.p. 25.02.2013 1 komentara

Oscar 2013.-'Argo' pobijedio', Ang Lee iznenadio!

Održana je 85. dodjela nagrade Oscar, a pokazalo se da su se uglavnom realizirali dosadašnji trendovi i lobiranja. 'Argo' je osvojio nagradu za najbolji film, adaptirani scenarij i miks zvuka, no nije i nagradu za najboljeg redatelja jer Ben Affleck nije ni bio nominiran pa se očekivalo da će Spielberg dobiti svog 'utješnog' Oscara za režiju 'Lincolna'. Umjesto toga za najboljeg redatelja proglašen je Ang Lee za duhovni 'Pijev život' pa se Lee zahvalio 'Bogu filma' na svom drugom Oscaru.

Glumački Oscari otišle su očekivanim favoritima koji su imali vremena uvježbati svoje govore zahvale. Najbolji glavni glumac Daniel Day Lewis se u svom govoru našalio da je Meryl Streep bila prvi izbor za ulogu Lincolna i da je sreća što film nije snimljen kao mjuzikl, a nagrađena glavna glumica Jennifer Lawrence pokleknula je u velikoj haljini - očito se još ne može naviknuti na veliku garderobu i sve te silne pobjede.

Christoph Waltz osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca, a njegov 'Odbjegli Django' dobio je i nagradu za najbolji scenarij (Tarantino), dok je najboljom sporednom glumicom proglašena Anne Hathaway za nastup u 'Jadnicima'. Zanimljivo je da je najviše Oscara, njih 4, osvojio 'Pijev život', po 3 Oscara dobili su 'Argo' i 'Jadnici', a 2 Oscara dobili su 'Odbjegli Django', 'Lincoln' i 'Skyfall' koji je jednog Oscara podijelio s filmom 'Zero Dark Thirty'.

Ova moderna dodjela Oscara protekla je u znaku videolinka pa smo na početku ceremonije na velikom ekranu mogli vidjeti Williama Shatnera u ulozi kapetana Kirka, a na završetku Oscara je glavnog pobjednika preko videolinka objavila prva dama Amerike Michelle Obama, i to iz Bijele kuće. Voditelj ceremonije bio je cinični Seth MacFarlane koji je svojim politički nekorektnim humorom cijelo vrijeme provocirao američku publiku.

Najviše prašine digao je šalom da je (ubojica Lincolna) John Wilkes Booth 'jedini glumac koji je zaista ušao u Lincolnovu glavu', a imao je on još i sočnih viceva na raču Adeleine težine, grudi glumica, Mela Gibsona, Jodie Foster, Chrisa Browna i Rihanne. Čak je i njegov medvjedić Ted kao prezenter izveo šalu s orgijama, a nakon toga se našalio i na račun Židova u Hollywoodu.

Popis svih dobitnika je na službenoj stranici ovdje, a mi objavljujemo dobitnike Oscara u glavnim kategorijama:

Najbolji film:
'Argo'

Najbolji redatelj:
Ang Lee, 'Pijev život'

Najbolji glavni glumac:
Daniel Day Lewis, 'Lincoln'

Najbolja glavna glumica:
Jennifer Lawrence, 'U dobru i u zlu'

Najbolji sporedni glumac:
Christoph Waltz, 'Odbjegli Django'

Najbolja sporedna glumica:
Anne Hathaway, 'Jadnici'

Najbolji originalni scenarij:
Quentin Tarantino, 'Odbjegli Django'

Najbolji adaptirani scenarij:
Chris Terrio, 'Argo'

Najbolji dugometražni animirani film:
'Merida Hrabra'

Najbolji dugometražni dokumentarni film:
'Searching for Sugar Man'

Najbolji film na stranom jeziku:
'Ljubav', Austrija

Komentari
A: maggie_the cat 25.02.2013 Pogledaj profil

Osamdeset peta dodjela bila ja na nivou. Meni nimalo dosadna za razliku od prijašnjih nekoliko ceremonija. Seth MacFarlane je bio opako smiješan! A Akademija ne bi bila to što jeste da me ne iznervira :) Neću komentirati puno dobitnike, bilo je iznenađenja al to i jeste sva čar dodjele. Međutim nagrada za najbolji film je po meni potpuni promašaj. Argo je dobar film, ali ništa više od toga.