7 veličanstvenih - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      7 veličanstvenih

7 veličanstvenih

Predstavljamo sedam najvećih animacijskih studija koji oživljavaju maštu i stvaraju filmove vrijedne divljenja.

s.p. 14.10.2009 0 komentara

7 veličanstvenih

Sedam velikih animacijskih studija izborili su svoj status stvarajući velike, nagrađivane i popularne animirane filmove, pa je već i samo njihovo ime na najavnoj špici dobra preporuka za sve obožavatelje animiranih filmova.

1. Pixar
Novi vladar animiranih filmova osnovan je tek 1986., a već ima 4 Oscara i stotine milijuna dolara zarade. Samo je film 'Potraga za Nemom' zaradio 800 milijuna dolara širom svijeta, a 'Wall-E' je dobio priznanje kritike kao jedan od najboljih filmova 2008. koji nezasluženo nije bio u utrci za glavne Oscare! Ove i sljedeće godine Pixar u kina izbacuje trilogiju 'Priče o igračkama' u 3D-u, a po istom receptu dolaze i ostali hitovi: 'Auti 2', 'Čudovišta iz ormara 2'.

2. Disney Animation Studios
Najstariji 'studio za crtiće' osnovan je 1934. i donedavno je bio sinonim za dugometražne crtiće, Walt Disney utemeljio je standarde koje je teško bilo nadmašiti. Imao je prvi dugometražni animirani film u Technicoloru ('Snjeguljica i sedam patuljaka'), a Disney je producirao i prvi crtić sa domaćom zaradom većom od 200 milijuna dolara - 'Aladina'. Sada lagano kaska za Pixarom, ali još uvijek radi one klasične crtiće s puno glazbe i rasplesanih životinja - sljedeći takav projekt je 'Princeza i žaba'.

3. Blue Sky Studios
Blue Sky nema nijednog Oscara, ali zato ima serijal 'Ledeno doba' koji je ukupno zaradio gotovo 2 milijarde dolara. Sljedeći projekt je film nazvan 'Rio' čija će se radnja odvijati u budućem olimpijskom gradu Rio De Janeiru.

4. Aardman Animations
Britanski studio zaslužan je za avanture Wallacea i Gromita, a za 2011. sprema 'Arthur Christmas' u kojem Djedica Mraz predstavlja svoju legiju 'borbenih vilenjaka'. Za 2012. je u planu 'The Pirates!' u kojem se gusari bore za titulu 'Gusara godine'.

5. Studio Ghibli
Japanski studio je s filmovima Miyazakija i ostalih sličnih autora stekao puno nagrada i toliko je cijenjen da ima i svoj muzej. Sljedeći projekt Ghiblija već smo opširno najavili, riječ je o ekranizaciji 'Bajke o sjekaču bambusa'.

6. Sony Animated Pictures
Pokrenut je 2002. kao samostalni odjel, i to nakon što su se stručnjaci Sony Pictures ImageWorksa dokazali na polju digitalne animacije. Iza sebe imaju samo nekoliko dugometražnih crtića, ali među njima su i 'Sezona lova', te 'Oblačno s ćuftama' koji se sprema na 3D pohod po kinima. U pretprodukciji imaju i dugometražne ekranizaciju crtića našeg djetinjstva - 'Štrumpfova'!

7. DreamWorks Animation
Ovaj studio prvi je osvojio Oscara za dugometražni crtić, 2001. 'Shrek' je porazio svu konkurenciju. 'Shrek 2' potukao je sve na komercijalnom planu i postao najuspješniji crtić svih vremena s gotovo 920 milijuna dolara zarade. Shrekova franšiza je još uvijek komercijalna pa se planiraju još dva nastavka, te 'Kung Fu panda 2' i vikinški fantasy 'How To Train Your Dragon'. Nema odmora na tržištu crtića - konkurencija je uvijek žestoka!

Izvor: Empire

Komentari

Nema komentara.