Annecy voli isto što i Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Annecy voli isto što i Animafest

Annecy voli isto što i Animafest

Annecy također nagradio 'Mary i Maxa', prikazao 'Koralinu', 'Western Spaghette' i švedske 'Robove'. Hrvati imali selektoricu i studentski film.

s.p. 16.06.2009 0 komentara

Annecy voli isto što i Animafest

Prošli tjedan održan je Annecy, 'bratski' festival Animafesta koji također predstavlja najbolju animaciju iz cijelog svijeta. Nagrada za kratki film otišla je švedskom 'Slavaru' ('Robovi'-naslovna), kompjuterski napravljenom filmu o sudanskoj djeci koja su prisiljena raditi kao robovi. Posebno priznanje za kratkiše otišlo je irskom 'Please Say Something' o problematičnoj vezi mačke i miša, a Nagrada publike za kratki film otišla je 'Western Spaghettima', dvominutnom filmu o pripremanju tjestenine koji je očito bio po okusu...pardon, po ukusu gledatelja.


'Please Say Something', r: David O'Reilly, cijeli film.

Nagrađene dugometražne filmove ne trebamo previše predstavljati - već smo ih vidjeli ili u kinima ili na nedavnom Animafestu! Nagradu žirija za najbolji dugi film podijelili su 'Mary i Max' (dobitnik Nagrade publike Animafesta!) i 'Koralina i tajna ogledala' Henryja Selicka koju baš možemo gledati u kinu. Publika je kao najbolji cjelovečernji film nagradila 'Tajne Kellsa' (Posebno priznanje Animafesta), a popis ostalih nagrađenih filmova Annecyja možete pogledati na linku ovdje.
 
I od filmova koji nisu nagrađeni bilo je dosta onih koje je već mogla vidjeti naša publika, u dugometražnoj konkurenciji Annecyja bili su tako i film za odrasle 'Masni Boogie' i film za klince 'Čudovišta protiv vanzemaljaca', a izvan konkurencije prikazan je '9.99$'. U programu kratkometražnih filmova koji su se borili za nagrade bio je i 'Wallace and Gromit: a Matter of Loaf and Death', a zanimljivo je da se u ovoj konkurenciji kratkiša našao i 44-minutni 'Život bez Gabrielle Ferri' koji se na Animafestu tretirao kao cjelovečernji film.


Hrvatska producentica Vanja Andrijević predstavlja svoj rad i kriterije svog izbora kratkih filmova za konkurenciju Annecyja.

O nagrađivanju kratkometražnih filmova odlučivao je žiri u kojem je sjedio redatelj 'Mary i Maxa' Adam Elliot, a jedna od selektorica tog programa bila je Vanja Andrijević, hrvatska producentica koja je prošle godine predstavljala dva naša filma koja su na Annecyju pobrala par nagrada: 'Moranu' i 'Onu koja mjeri'.

Ove godine jedini naš predstavnik bio je film u konkurenciji studentskih radova, 'Mobitel mania' Darka Vidačkovića koja nije dobila nagradu, ali je zato imala čast da ju u žiriju procjenjuje redatelj 'Koraline', Henry Selick. Tko zna, možda nakon ovog Annecyja padne i neka holivudska ponuda za našeg vrijednog animatora...

Komentari

Nema komentara.