'9.99 $' vrijedi više - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      '9.99 $' vrijedi više

'9.99 $' vrijedi više

Knjiga o smislu života košta samo 9.99 dolara. Priču saznajte u filmu koji će vrijediti puno više – osobito ako dobije Oscara!

s.p. 09.12.2008 0 komentara

'9.99 $' vrijedi više

Biste li platili 9,99 dolara za knjižicu koja vam otkriva - smisao života? To je pitanje s kojim se u animiranom filmu '9.99 $' suočava Dave Peck, nezaposleni 28-godišnjak kojem baš i ne ide u životu. Njega privlači reklama za knjižicu 'tiskanu na najfinijem papiru, sa slikama u boji', a sadržaj se čini kao ono što može promijeniti njegov svijet.

Dok Dave razmišlja koliko vrijedi smisao života, gledatelj može pratiti i sudbine njegovih susjeda - starca u društvu anđela čuvara, mađioničara u dugovima, zavodnice i muškarca slomljenog srca, studenata partijanera. Priče se isprepleću u režiji Tatie Rosenthal, koja je napisala scenarij zajedno s autorom književnog predloška za film, Etgarom Keretom. Ovaj 78-minutni animirani rađen je tehnikom stop animacije, a glasove posuđuju ugledni glumci među kojima su Geoffrey Rush i Anthony LaPaglia.

 
'9.99$', r: Tatia Rosenthal, trailer

'9.99 $' pobrao je puno dobrih kritika, a i struka ga je odmah nominirala za glavne nagrade. Ima nominaciju za 'animiranog Oscara' Annie, a nalazi se i u najužem krugu filmova koji se bore za nominaciju za pravog Oscara. Za razliku od većine ostalih nominiranih, nije namijenjen isključivo djeci i nije komercijalan, ali baš zato zaslužuje da ga izdvojimo.

Zanimljivo je i da ovaj izraelsko-australski film ima nekoliko dodirnih veza s Hrvatskom, jedan lik iz filma zove se 'Drazen', a film je nastao prema kratkoj priči Etgara Kereta, čije djelo je već poslužilo kao predložak za film 'Pizzerija Kamikaze' našeg redatelja Gorana Dukića. Perspektivnim filmašima želima puno sreće na predstojećim festivalima i dodjelama nagrada, a mi čekamo film u našim kinima, barem na jednom animiranom festivalu.

Komentari

Nema komentara.