Tako je počeo Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Tako je počeo Animafest

Tako je počeo Animafest

Kako se vole mačke i miševi, što se događalo u Prvom svjetskom ratu, kakva kina posjećuju fantomi i koliko reklama stane u kratki film?

s.p. 03.06.2010 0 komentara

Tako je počeo Animafest

20. Animafest otvoren je slavljenički, uz komfete i govore. Najvažniji su ipak filmovi, te je nakon par klasika animacije publika mogla vidjeti i prve filmove iz programa Velikog natjecanja. Propustili smo zanimljivi animirani dokumentarac 'Tussilago', ali s početka programa treba izdvojiti 'Reci nešto, molim te' Davida O'Reillya, priču o vezi Miša i Mačke koja je - pogađate! - vrlo problematična.


'Reci nešto, molim te', cijeli film.

Jedan od najzanimljivijih radova je film 'Rovovi' Claudea Cloutiera. Da, riječ je o još jednoj priči koja objašnjava da je rat strašan, ali animacija u pomoć kista i tinte efektno pokazuje vezu čovjeka i zemlje. Umjesto oranica, ljudi kopaju rovove i buduće grobove, a odlična upotreba zvuka i glazbe stvara dojmljivu atmosferu Prvog svjetskog rata.
 
Estonski partneri Olga i Priit Pärn su stalni gosti Animafesta, a u 'Roniocima na kiši' opet su ponudili priču o ljudskim odnosima, uz dosta humora i melankolije. Duhovit je i crtić 'Fantom iz kina' kojeg obavezno treba gledati u kinu Europa - tako film neće izgubiti atmosferu ukletog starinskog kina! 'Tintoubojica' je zanimljiv eksperiment s tintom, videom i klišejima krimića, a 'Ljubav i krađa' je jedan od onih filmova za ljubitelje nenarativnih formi i simbola.


'Logorama', cijeli film.

Naglašavamo da se u drugom dijelu Animafesta prikazuje nekoliko favorita. Bluov 'Muto' već smo predstavili, a još jednom skrećemo pažnju na oskarovsku 'Logoramu' u kojoj cijeli svijet (pardon, cijeli svemir!) vrvi logotipima korporacija, pa imamo najviše 'product placementa' po minuti filma. Bez brige, nije riječ o još jednom ljevičarskom dokumentarcu nego o punokrvnom akcijskom krimiću s policijskom potjerom, taocima i pucnjavom na kraju, a jednom od likova glas posuđuje David Fincher. Imena likova nećemo spominjati - dok nam se ne plati reklama!

Subota je dan kada se objavljuju dobitnici nagrada, a prije toga možete navratiti na Animafest i pogledati ono najbolje iz svjetske animacije. Više informacija potražite na službenoj stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.