Traže se dobri autori - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Traže se dobri autori

Traže se dobri autori

Dević nagrađen za dokumentarac, a naši crtići bore se za nagrade UNICEF-a i Annecyja. Židovski festival traži talentirane autore, a Revija one mlade.

s.p. 18.03.2009 0 komentara

Traže se dobri autori

Ugledni hrvatski dokumentarist Goran Dević osvojio je nagradu za najbolji kratki film na Međunarodnom festivalu dokumentaraca o ljudskim pravima 'One World'. Ta počast dodjeljena mu je za film 'Tri' koji sadrži ispovijedi trojice veterana koji su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji sudjelovali na različitim stranama. Nagrada će biti uručena na ceremoniji zatvaranja festivala 19. travnja, a najavljeno je da će se ovaj film u travnju pojaviti u hrvatskim kinima, i to zajedno s dokumentarcem 'Sretna zemlja' istog autora.

Animirani film 'Mobitel mania' Darka Vidačkovića bit će prikazan u službenoj konkurenciji studentskog filma na festivalu u Annecyju. Riječ je o jednom od najznačajnijih međunarodnih festivala animacije, a održat će se od 8. do 13. lipnja. 'Mobitel mania' je petominutna priča o mladoj djevojci čiji je vrhunac monotone svakodnevice vezan uz njezin mobitel. Poziv jednog zgodnog dečka puni je životnom energijom i budi njezinu maštu, što 'okrutno' prekida prazna baterija mobitela.

Još jedan hrvatski animirani film bori se za nagradu na stranom festivalu - 'Vae Soli' /naslovnaNeve Ivanec i Filipa Rožića. Film je nominiran za prestižnu nagradu 'Pulcinella' koju daje UNICEF u kategoriji društveno angažiranog filma, a dodjeljuje se u sklopu 13. filmskog festivala 'Cartoons on the Bay'. Festival se od 02. do 05. travnja održava u gradovima Rapallo, S. Margherita Ligure i Portofino, a proglašenje pobjednika ove nagrade održat će se 4. travnja 2009. u Rapallu. 'Vae Soli' je uvršten u selekciju 18. dana hrvatskog filma, pa ga se može pogledati u četvrtak, 19. ožujka, u 21 sat u kinu SC.

'Mobitel mania', r: Darko Vidačković.
 
Raspisan je natječaj za Talent Worskhop za studente i filmske amatere u sklopu Trećeg festivala suvremenog židovskog filma. Filmska radionica s uglednim profesorima i filmskim djelatnicima iz zemlje i inozemstva održat će se u sklopu Festivala, od 21. do 28. svibnja 2009. u  Zagrebu. Svi zainteresirani za Talent Worskhop mogu se prijaviti na web stranicama festivala do 14. travnja.

Počele su prijave za 14. Reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži, koja će se održati od 10. do 13. rujna u Karlovcu. Rok za prijavu je 15. lipnja, a prijaviti se mogu autori između 14 i 20 godina. Na Reviju se mogu prijaviti neprofesijska filmska ostvarenja koja do sada nisu bila prijavljena na državnu reviju, a svaki autor ili udruga može prijaviti neograničen broj filmskih ostvarenja. Radovi se šalju na adresu Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Tuškanac 1, Zagreb.

Prof.dr. Hrvoje Turković održat će predavanje pod nazivom 'Jesu li 'filmske vrste' tek 'ladice' zatucanih umova?' u Klubu Društva arhitekata Zagreba (DAZ) u četvrtak, 19. ožujka, u 19 sati. Povod predavanju je modernistički i postmodernistički trend negiranja ikakvih stvarnih podjela filmova. Predavanje je dio tribine 'Sve o filmu' koju organizira Društvo za istraživanje popularne kulture Zagreb i koja se svakog drugog četvrtka održava u DAZ-u, a voditelj tribine je Branko Kostelnik.

Komentari

Nema komentara.