Profesija: plaćeni ubojica - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Profesija: plaćeni ubojica

Profesija: plaćeni ubojica

Priča o plaćeniku koji ubija ljude u zemlji u kojoj vlada organizirani kriminal. Ne, nije dokumentarac iz Hrvatske nego žestoki crtić iz Argentine.

s.p. 05.11.2008 0 komentara

Profesija: plaćeni ubojica

Evo jedne aktualne priče o zanimanju koje je jako traženo u Hrvatskoj - plaćenom ubojici. 'Boogie El Aceitoso' je animirani film nastao prema popularnom stripu argetinskog crtača Fontanarrosa, a prati iskusnog ubojicu Boogieja koji se suočava s konkurencijom. Najveći šef mafije u gradu treba se riješiti neugodnog svjedoka, a zadatak ne daje Boogieju nego njegovom mladom rivalu, zbog čega junak odlučuje svima dokazati da je najbolji...

Boogie 'El Aceitoso' ('Nauljeni') je tipični antijunak noirevskog štiha - s balonerom, vječnom cigaretom u ustima i neizbježnim pištoljem u džepu. No, kada je riječ o karakteru, tu je pravo dijete modernog doba - cinični, pokvareni, beskrupulozni sadist koji ubija za novac, a bogme i uživa u tome. Oni koje vole mračni humor, uživat će u ciničnom junaku koji na pitanje vjeruje li u parapsihologiju odgovara da ne vjeruje ni u penicilin, a idoli su mu Jack Trbosjek i Prljavi Harry.


'Boogie El Aceitoso', r: Gustavo Cova, trailer

Riječ je o svojevrsnoj karikaturi tipičnog američkog akcijskog junaka koji u holivudskim filmovima ubija, ali obično zadrži i visoke moralne standarde. E, pa ovaj junak nije nimalo politički korektan – prezire crnce i homoseksualce, a kao pravi seksist žene koristi samo kad treba nešto povaliti ili premlatiti. Poštuje samo jake i bogate, tj. one koji mu plate za posao, a ostatak svijeta mrzi iz dna duše. Ukratko, ima više sličnosti sa jednim drugim latino junakom - Torrenteom, nego s likovima koje obično tumači Bruce Willis.

Lik Boogieja stvoren je 70-tih godina, odmah nakon Vijetnamskog rata, pa je i glavni junak predstavljen kao rezultat modernih američkih ratova. U stripu se ističe da je sudjelovao u svim američkim intervencijama, od Vijetnama do Zaljevskog rata, a ono što je naučio u ratu - demonstrira u svom poslu. Crtež filma je ružan kao i njegov junak, a to vjerojatno i jest glavna poruka filma i stripa o Boogieju. Ubijanje, bilo ono ratno ili dio privatnog biznisa, nikad nije glamurozno i od ljudi lako stvara - čudovišta. 

Komentari

Nema komentara.