Animafest nagradio - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Animafest nagradio

Animafest nagradio

Grand Prix i Nagrada ASIFA-a otišle 'Valceru s Bashirom', a publika proglasila najboljim 'Mary i Maxa'. Čestitke zasluženim pobjednicima!

filmski.net 06.06.2009 0 komentara

Animafest nagradio

Danas su na svečanom zatvaranju 19. Animafesta dodjeljene nagrade za najbolje filmove ovog festivala. 'Valcer s Bashirom' Arija Folmana dobio je Grand Prix i Nagradu ASIFA-a Hrvatske, uz obrazloženje da ima 'jak i snažan vizualni stil, prikladan za realistične i psihološke elemente'. Posebne nagrade žirija (Jia Duan, Lotte Geffenblad, Dubravko Mataković) otišle su i filmovima 'Tajna Kellsa', 'Život bez Gabrielle Ferri', te 'Mary i Maxu' Adama Elliota koji je dobio Nagradu publike Animafesta. Žiri ASIFA-a Hrvatske je istakao da je pobijedio 'Bashir', no u najužem izboru za njegovu nagradu bili su i 'Mary i Max', te 'Idioti i anđeli'. Dodjeljena je još i posebna nagrada za projekte u razvoju, te je Zlatni Zagreb otišao filmovima 'Heart in the Wall' i 'Tales from Gingerland'.


'Valcer s Bashirom', r: Ari Folman, trailer.

Ako se nas pita, nagrade su posve zaslužene - uz 'Mary i Maxa', 'Valcer s Bashirom' zaista spada u najbolje filmova ovogodišnjeg Animafesta. Uz pomoć atmosferičnog soundtracka Maxa Richtera, redatelj Ari Folman je u ovom autobiografskom djelu uspješno spojio dokumentarističko i nadrealno, animirano i igrano, te stvorio crtić koji je s razlogom na festivalu pobjeđivao i u konkurenciji popularnijih igranih filmova. Baš kao i 'Perzepolis' koji je dobio posebno priznanje na prošlom Animafestu, ovaj film pokazuje da animirana djela sve više bježe iz nametnutog rezervata 'filmova za djecu'. A status filmova za odrasle nisu izborili prikazivanjem seksa i nasilja, već ozbiljnim tretmanom društvenih i političkih tema.

Uz 'Valcer s Bashirom', u drugom dijelu Festivala prikazan je i 'Sita pjeva blues'. Film se odlikuje zanimljivom idejom: nakon raskida veze, Nina Paley spaja svoju osobnu priču s motivima indijskog epa 'Ramajana', a sve to ilustrira skečevima s pjesmama džez pjevačice Annette Hanshaw. Ideja je zanimljiva, autorica je iskoristila film da prokomentira indijsku mitologiju i muško-ženske odnose, ali od jednog dugometražnog filma očekivali smo više. Stigli smo pogledati i 'Afro samuraja: Uskrsnuće' koji je prikazan u programu Noćno kino. Hardcore fanovi akcijskih crtića mogli bi biti zadovoljni, iako ćemo mi pamtito samo glazbu koju je radio RZA, sinkronizaciju duhovitog lika koju je radio Samuel L. Jackson, te ooooogromnu afro frizuru glavnog junaka.


'Mary i Max', r: Adam Elliot, trailer.

Toliko o zagrebačkom festivalu crtića koji sutra završava uz još jedno prikazivanje nagrađenih filmova, a za kraj najavljujemo i 'seljenje' Festivala u Rijeku i Split. Riječko izdanje Animafesta održat će se odmah po završetku zagrebačkog, od 7. do 9. lipnja u Art-kinu Croatia, a od 12. do 14. lipnja održat će se i splitsko izdanje, i to u tek renoviranoj Kinoteci Zlatna vrata, te na atraktivnoj lokaciji otvorenog kina Bačvice. Tako će kontinentalni Animafest Zagreb donijeti animirane hitove i primorskom dijelu Hrvatske, pa se nadamo da će Riječani i Splićani pogledati zanimljive filmove koje i mi preporučujemo.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.