Reese Witherspoon

22.03.1976 Lousianna, New Orleans Laura Jean Reese Witherspoon

Reese_Witherspoon

Rođena u New Orleansu, odrasla u Nashvilleu s majkom Betty (medicinskom sestrom), ocem Johnom (kirurgom) i tri godine mlađim bratom Johnom. Bila je učenica Harpeth Hall Girl's School, ekskluzivne privatne škole za djevojke, gdje je uspješno maturirala 1994. godine.

Njeno se prvo televizijsko iskustvo "dogodilo" kada je imala svega sedam godina glumeći u reklami za lokalne Nashvillske cvjećare. Reese je prvu veliku ulogu ostvarila 1991. u filmu Roberta Mulligana The Man in The Moon. Iste godine dobiva glavnu ulogu u TV-filmu Diane Keaton, Wildflower, gdje glumi djevojku koja otkriva okrutnu sudbinu epileptične tinejdžerke (Patricia Arquette).

Očito je 1991. godina bila od presudne važnosti za Reesein nastavak "filmskog života" jer su se uloge i filmovi samo nizali: Desperate Choices: To Save My Child (NBC, 1992.), Return to Lonesome Dove (CBS, 1993.), A Far Off Place (W.Disney, 1993.), S.F.W. (1995.).

1996. godine Reese dobiva nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu Freeway na Catalonian International Film Festivalu. Više nije dvojila oko toga želi li nastaviti stopama svojih roditelja i završiti studij medicine ili se u potpunosti posvetiti filmu. Film je, ipak, bio veći izazov!

Da je odlučila ispravno, dokazuju odlične kritike za njena glumačka dostignuća u filmovima: Twilight (1998., uz Suzan Sarandon i Gene Hackman), Pleasantville (1998.), Election (1999.), Cruel Intentions (1999.). 2001. glumila je u uspješnom box-office hitu Legally Blond, a 2003. je imala priliku glumiti u nastavku navedenog hita po imenu Legally Blonde 2.