Ben Kingsley

31.12.1943 Scarborough, Yorkshire, England, UK Krishna Bhanji

Deset godina nakon filmskog debija, 1982, zaigrao je svoju prvu glavnu ulogu u povijesnoj epskoj priči o svjetskom mirotvorcu 'Ghandiju' i pospremio na ladicu Oscara za najboljeg glumca..

Ben_Kingsley

Ben Kinglesey zapravo se zove Krishna Bhanji, a umjetničko ime Ben Kinglesey proizašlo je iz nadimka njegovog djeda 'Clove King' koji je bio trgovac začinima u Zanzibaru. Kingleseyjeva majka, Anna Lyna Mary Bhanji, rodom Engleskinja, bavila se manekenstvom, a njegov otac, Rahimtulla Harji Bhanji, rođen u Keniji, ali porijeklom iz Indije, bio je liječnik.

Kinglesey, rođen u Engleskoj, započeo je svoju amatersku karijeru u kazalištima u Manchesteru, a svoj prvi nastup na pozornici imao je 1966. kao narator u predstavi 'A Smashing Day' koju je producirao manager poznatog banda Beatlesa, Brian Epstein. Kinglesey je napisao glazbu i pjevao uz svoju gitaru, a John Lennon i Ringo Starr su mu prišli i oduševljeno saopćili da se mora posvetiti glazbi jer ako ne, mogao bi žaliti cijeli život. Beatlesov izdavač mu je čak ponudio ugovor, ali Kinglesey je ljubazno odbio i odlučio da će biti glumac. Slijedeće godine pridružio se 'Royal Sheakespeare Company' i definitvno se okrenuo glumi.

Na pozornici je bio odličan, što se ne odnosi na njegovo prvo pojavljivanje u filmu, 'Fear is the Key' (1972), koji nije prošao zapaženo. Slijedeća manja uloga bila je u 'Hard Labour' (1973) koja također nije donijela ništa novo, pa je Kinglesey ostao vjeran pozornici, nastupavši i na Broadwayu i čekavši svoju pravu priliku. Ona se pojavljuje tek 1982. u epskom hitu Richarda Attenborougha, 'Ghandi' (1982), gdje je Ben Kingsley angažiran u glavnoj ulozi. Sa punih 39 godina postigao je najveće priznanje u obliku Oscara u kategoriji za najboljeg glumca. Zanimljivo je da je glumčevo porijeklo baš iz indijske države Gujarat, odakle je i Mahatma Ghandi.

Slijedeće desetljeće pojavljivao se u manjim i većim ulogama odigravši cijeli spektar različitih karaktera, kao npr u: 'Betrayal' (1983), 'Turtle Diary' (1985), 'Harem' (1985), 'Pascali's Island' (1988), 'Dave' (1992) i 'Bugsy' (1992) gdje portretira gangstera Meyer Lanskyja koji mu donosi nominaciju za Oscara. Do tada je već imao dvoje djece iz prvog braka s Angelom Morant, s kojom se razveo još 1972., a tada mu je krahirao i drugi brak s Alison Sutcliffe. Rastali su se 1992.

Slijedeća godina donosi mu zahtjevniju ulogu Židova knjigovođe u drami 'Schindler's List' (1993), a zatim portretira totalno suprotnu ulogu nacističkog ratnog zločinca u filmu 'Death and the Maiden' (1994). Uloge su varirale od tihih i šutljivih, preko mrskih i podlih, do dobročudnih kakvu ima u znanstveno fantastičnom 'Species' (1995) ili u komediji 'Twelfth Night' (1996).

I dalje aktivan na Broadwayu, napravio je svoj one-man show Edward Kean, koji se mogao gledati i na TV-u, a režirala ga je njegova tadašnja žena Alison Sutcliffe, s kojom ima dvoje djece, od kojih je sin Edmund nedavno završio Dramsku Akademiju u želji da se bavit glumom.

Uloga u slijedećem uradku 'Sexy Beast' (2001) donosi mu treću oscarovsku nominaciju i nominaciju za Zlatni Globus, a iste godine kraljica Elizabeth II mu uručuje titulu 'Sir'.
Možemo reći da je Ben Kinglesey pravilno odlučio posvetivši se glumi, a to potvrđuje i njegova posljednja oscarovska nominacija u kategoriji za najboljeg glumca koju osvaja za ulogu u filmu 'Kuća pijeska i magle' (2003) gdje portretira iranskog izbjeglicu u SAD-u koji se bori za dostojanstvo i bolji život sebe i svojih najbližih. Film je redateljski prvijenac Vadima Perelmana i adaptacija poznatog istoimenog bestsellera, autora Andrea Dubusa III.

Trenutno je u sretnom braku s Alexandrom Christmann.