Seth Rogen

15.04.1982 Vancouver, British Columbia, Kanada Seth Rogen

Jedan od najtraženijih holywoodskih glumaca/scenarista kad je o komediji riječ. Svojim humorom osvojio je mnoge, a tek mu je 26 godina.

Seth_Rogen

Sa trinaest godina izbačen je iz škole, a obrazovanje stječe na pozornici, pod svjetlima reflektora. Upisao se u radionicu stand up komedije i svoju prvu gažu odradio je u lezbijskom baru u Vancouveru. Kasnije je izjavio: 'Isprve sam mislio da se radi o ladies' nightu pa sam nastavio s programom. Kada sam vidio da se žene ljube i hvataju, shvatio sam o čemu se radi.' Bez obzira na sve, nastup je prošao vrlo dobro i Seth je prihvatio komediju kao svoj životni poziv. Nakon toga nastupa po mnogim gradskim klubovima sa dobro uvježbanom rutinom – video igre, škola, židovski običaji – te kasnije odlazi u Hollywood.

Ovdje nastavlja s nastupima sve dok ga nije primjetio tada još neafirmirani i relativno nepoznati Judd Apatow. On je u pripremi imao 'Freaks and Geaks' (1999), humorističnu seriju koja prati svakodnevicu skupine nepopularnih srednjoškolaca i nedostajao mu je glumac za jednu od glavnih uloga. Rogen je razvalio konkurenciju na audiciji i dobio ulogu, a serija se prikazivala godinu dana, nakon čega je ukinuta. Iako pomalo razočaran, odlučio je nastaviti s glumačkim pozivom te je dobio ulogu u drami koja je kasnije dobila kultni status i proslavila Jakea Gyllenhaala'Donnie Darko' (2001). No, ubrzo se vraća komediji i Apatowu koji ga je smjestio u scenaristički tim njegove nove serije 'Undeclared' (2001). Serija je završila identično kao i 'Freaks and Geaks' – dobre kritike, slaba gledanost, ukinuće.

Seth nakon 'Undeclareda' nije išao na mnogo audicija jer mu se posao scenarista činio mnogo privlačnijim. Negdje u to vrijeme pridružuje mu se prijatelj iz djetinjstva, Evan Goldberg, koji je također pokazivao interes i talenat za komediju i scenarij. Njih dvojicu Apatow je konstantno poticao na pisanje i stvaranje, iako nisu radili na nikakvom konkretnom projektu. Vježba i trud su se uskoro isplatili jer su obojica dobili posao scenarista za urnebesni 'Da Ali G Show' (2004) kojega je vodio Sacha Baron-Cohen. Rogen se te iste godine vraća i glumi kada dobiva sporednu ulogu u komediji 'Anchorman: Voditelj uzvraća udarac' sa Willom Ferrellom.

Apatow je producirao i njegov sljedeći film – 'Junfer u četrdesetoj' (2005) – koji je odlično prihvaćen od publike i kritičara. Seth ovdje glumi zbunjenog prodavača elektronike koji pokušava pomoći Steveu Carellu oko njegovog ljubavnog života. 'Junfer u četrdesetoj' bio je prava odskočna daska za mladog Rogena jer je nakon toga došao red na romantičnu komediju 'You, Me and Dupree' (2006). Iako film nije baš oduševio, mnogi su se složili da je Rogen odradio puno bolji posao nego njegovi afirmireani kolege Owen Wilson, Kate Hudson i Matt Dillon. Iako na velikome platnu uvijek igra nekakvog lijenog zabušanta, stvarnost je sasvim suprotna – piše, producira i/ili glumi u mnogim projektima – posudio je glas u 'Shreku Trećem' (2007), koscenarist je komedija 'Traži se bodyguard' (2007) i 'Superbad' (2007) te se pojavljuje u mnogim sporednim ulogama.

Svoju prvu glavnu ulogu na velikome platnu doživio je 2007. godine kada ga stari prijatelj Apatow uzima za svoju komediju 'Zalomilo se'. Ovdje Seth igra Bena, ljenjivca kojemu je jedini smisao života pušiti travu i igratio video-igrice. Njemu se posreći sa prekrasnom Katherine Heigl te ona zatrudni, što naposljetku dovodi do mnoštva problema. O ovom filmu se dosta pisalo i prošao je odlično na kinoblagajnama pa ni ne čudi da je uskoro ovome mladome glumcu ponuđeno još nekoliko glavnih uloga. Jedna od njih je i ona u 'Pineapple Expressu' (2008.), ali nemojte misliti da između nije bilo ničega. Tu su posuđivanja glasova za 'Hortona', 'Kung Fu Pandu' i 'Kronike Spiderwick' te još nekoliko pojavljivanja u raznoraznim filmovima.

Da je pred ovim mladim glumcem, čiji fizički izgled često uspoređuju s Yogi Bearom, velika karijera potvrđuje i njegov kalendar na kojemu ima sve manje slobodnih dana – u Americi je nedavno izašao urnebesni 'Zack and Miri Make a Porno', a za narednu godinu u planu su komedije 'Funny People' i 'Observe and Report', te jedan animirani – 'Monsters vs. Aliens'. Za 2010. godinu sprema se i jedan akcijski – 'The Green Hornet' – u kojemu bi Rogen trebao odigrati glavnu ulogu te napisati scenarij.