Owen Wilson

08.11.1968 Dallas, Texas, USA Owen C. Wilson

Bilo da ovaj plavokosi cooler širokog osmijeha i čudnoga nosa glumi ili piše briljantno uvrnute karaktere, šarm i smisao za humor učinili su ga bitnom facom komedije.  

Owen_Wilson

Owen Wilson rođen je u Dallasu, država Texas, gdje kratko pohađa i srednju školu odakle ga izbacuju zbog lošeg ponašanja. Ipak, uspijeva upisati studij na teksaškom sveučilištu u Austinu koji 1991. napušta samo dva ispita prije diplome. Tamo je upoznao svog dobrog prijatelja i kolegu Wesa Andersona s kojim 1993. snima kratki film o pljački knjižare 'Bottle Rocket'. Film je bio prikazan na Sundance Film festivalu gdje zapada za oko producentici Polly Platt i scenaristu/režiseru Jamesu L. Brooksu.

Uz Brooksovu pomoć, mladi dvojac taj kratki film 1996. prerađuje u istoimeni dugometražni indie kultni uradak. Iako nije dobro prošao na kinoblagajnama, uočljiv je bio svjež filmski rukopis koji se odlikovao nekonvencionalnošću, ironičnošću i optimističnom pričom o kriminalcu Dignanu i njegovu najboljem prijatelju Anthonyju (kojeg glumi Wilsonov brat Luke). Iste godine Wilson započinje plodnu suradnju s glumcem/režiserom Benom Stillerom pojavivši se u njegovoj crnoj komediji 'The Cable Guy' (1996).

Snimajući, kako holivudske blockbustere, tako i manje nezavisne filmove, bio je devedesetih konstantna pojava na velikom platnu. 1997. se pojavljuje u trileru 'Anaconda', 1998. u filmu katastrofe 'Armageddon', a 1999. u hororu 'The Haunting'. Što se tiče arty-uspješnica, Wilsonova suradnja s Andersonom 1998. rezultirala je dramom o odrastanju 'Rushmore' u kojoj je glavnu ulogu odigrao Bill Murray. Film je svojim pomaknutim humorom i osjećajem za emocije dokazao da kvaliteta 'Bottle Rocketa' nije bila slučajna.

1999. Wilson dobiva pohvale za interpretaciju serijskog ubojice u indie-trileru 'The Minus Man', a od 2000. počinje zauzimati sve važnije mjesto u većim holivudskim projektima. Pojavljuje se uz Jackieja Chana u western-komediji 'Shanghai Noon' (2000) gdje gotovo da svojom glumom 'nosi' cijeli film. Kratko pojavljivanje u liku isusoljubivog, superbogatog romantičara u 'Meet the Parents' (2000) bio je komični vrhunac filma koji predstavlja tek jedan u nizu u onih u kojima će se Wilson pojavljiti uz svog kolegu Bena Stillera.

Sljedeći zajednički uradak bio je 'Zoolander' (2001), modna parodija u kojoj Wilson glumi Zoolanderovog (Stiller) protivnika, supermodela Hansela. Dobar tajming, ironičan odmak i kritički odnos prema modnom svijetu, film su katapultirali u jednu od komedija godine. I dok je zarađivao na visokobuđetnim filmovima, Wilson je nastavljao suradnju s Wesom Andersonom. 2000. zajedno pišu scenarij za neobičnu obiteljsku priču 'The Royal Tenenbaums' u kojem osim Owena glume i Luke Wilson, Gene Hackman, Ben Stille i Gwyneth Paltrow.

Okušavajući se u nešto ozbiljnijim ulogama, 2001. glumi u vojnoj drami 'Behind Enemy Lines'. 2002. glumi u akciću 'I Spy', a slijedeće godine snima nastavak 'Šangajskog podneva' naslovljen 'Shanghai Knights'. 2004. opet je uz Stillera u filmskoj adaptaciji hit serije iz 70-ih 'Starsky and Hutch'.