Sarah Jessica Parker

25.03.1965 Nelsonville, Ohio, SAD Sarah Jessica Parker

Glumiti je počela sa samo devet godina godina, a planetarnu slavu doživjela tek kao Carrie Bradshaw u seriji 'Seks i grad'.

Sarah Jessica_Parker

Najmlađa od četvero djece u obitelji Parker, već kao dijete počinje pohađati sate baleta i pjevanja. Do dobi od devet godina, Sarah je već zaradila svoju prvu plaću za TV film 'The Little Match Girl' (1974). U dobi od jedanaest godina nastupa na Broadwayu u mjuziklu 'Annie'.

Pošto se dosta članova njezine obitelji bavilo showbuissnesom, odlučili su da bi za njihove karijere bilo najbolje preseliti se u New York. Tamo je i mlada Sarah dobila ulogu u dječijoj seriji '3-2-1 Contact', a zatim i u još jednom TV filmu – 'My Body, My Child' (1982). Kao tinejdžerka zaigrala je u emocionalno nabijenom 'Somewhere Tomorrow' (1983), a iste godine dobiva angažman za sitcom 'Square Pegs', koji joj je donio malo veću pažnju javnosti. 1984. godine snimila je 'Footloose' i dramu 'First Born' gddje je na setu upoznala dugogodišnjeg dečka Roberta Downeya Jr.-a.

Nakon nekoliko pojavljivanja u serijama na ABC-u i CBS-u, vraća se na velike ekrane zajedno s Helen Hunt u komediji 'Girls Just Want to Have Fun' (1985). Još neko vrijeme bavi se paralelno Broadwayjem, televizijskim serijama i TV filmovima. Do tad najuspješnija serija na kojoj je radila bila je 'Equal Justice' koja je dobila i nagradu časopisa People.

1991. godine napokon radi na jednom većem projektu. Surađuje sa Steveom Martinom na komediji 'Priča iz L.A.' (1991). Počinju joj pristizati ponude za glavne uloge, a među njima bila je i ona za urnebesnu komediju 'Medeni mjesec u Las Vegasu' (1992) u kojem je prisiljena družiti se sa imućnim starijim gospodinom budući da ju je njezin zaručnik (Nicolas Cage) izgubio u partiji pokera. U to vrijeme prekinula je s Downeyjem Jr. zbog njegovih učestalih ekscesa s drogom, te se počelo šuškati o vezi s Nicolasom Cageom. Bruce Willis joj je sljedeći partner na setu u 'Striking Distance' (1993). Glavnu žensku ulogu dobila je u 'Ed Woodu', gdje ju možemo vidjeti u ljubavnoj zavrzlami s Johnnyjem Deppom. Jednu od najboljih izvedbi odradila je u 'Miami Rhapsody' glumeći mladu ženu koja se panično boji veza.

Uslijedio je niz komedija, a to su redom 'The First Wives Club' (1996), 'Extreme Measures' (1996) i 'Mars napada' (1996). Za Parker je onaj pravi uspjeh ipak došao dvije godine kasnije kada joj HBO nudi ulogu u novoj seriji baziranoj na bestselleru Candace Bushnell, 'Seks i grad'. Malo je oklijevala s odlukom budući da joj raniji angažmani u raznim serijama nisu bili baš najuspješniji. Veliku zaslugu za njezin pristanak ima suprug Matthew Broderick, otac njihova sina Jamesa, koji ju je uvjerio da pokuša. Serija ne samo da je bila prijelomni trenutak u njezinoj karijeri, već pravi fenomen pop kulture. Carrie Bradshaw i njezine prijateljice (Kim Cattrall, Kristin Davis i Cynthia Nixon) postale su uzori modernih žena diljem kugle Zemaljske.

Parker je ubrzo postala izvršna producentica te centralni lik ove megahit serije, zasluživši mnoge nagrade za svoj portret njujorške kolumnistice. Kući je odnijela Emmy i Zlatni globus 2000., 2001., 2002., i 2004. godine. Postala je i najutjecajnija modna ikona kasnih devedesetih i početka 2000. godine.

Zahvaljujući 'Seksu i gradu' postala je jedna od najpoznatijih holivudskih glumica pa nije ni čudo da su joj ubrzano počele stizati ponude za film. Paralelno snimajući seriju, zaigrala je u 'Dudley Do-Right' (1999), 'Raskrižju' (2000) i 'Life Without Dick' (2002). Tri godine kasnije dokazala je svoj status zvijezde pojavivši se u komediji 'Obiteljska stvar' (2005) koja je doživila izniman uspjeh na kino blagajnama, a 2006. uz Matthewa McConaugheya snima 'Kod kuće je najljepše', koji je zaradio 100 milijuna dolara.

Zasitila se komedija i odlučila predahnuti od njih glumeći u 'Smart People' (2008) s Dennisom Quaidom i Ellen Page. Mjesec dana nakon baca se na repriziranje portreta Carrie Bradshaw u dugo očekivanom filmskom izdanju 'Seks i grada' (2008). Za blisku budućnost u planu ima nekoliko filmskih projekata, od kojih je komična drama 'The Ivy Chronicles' najdalje napredovala i svjetlo dana bi trebala ugledati 2010. godine.