Steve Martin

14.08.1945 Waco, Texas, USA Stephen Glenn Martin

Započeo je karijeru u klubovima gdje se nastupa uživo: žonglerskim, plesnim i smiješnim točkama nasmijavao ljude do suza. Završio filozofiju i teatrologiju na UCLA.

Steve_Martin

Nakon studija filozofije i teatrologije proslavio se kao pisac komedija za TV. Pisao je i glumio, a komediji se u potpunosti posvetio u kasnim šezdesetim godinama, nakon što se preselio u Kanadu i počeo raditi u 'Half the George Kirby Comedy Hour', gdje je stvorio lik koji se ponašao kao luđak, u raznobojnim kostimima, s raščupanom kosom i najsvježijim vicevima.

Za svoj rad, 'Smothers Brothers Comedy Hour' (1972), dobio je Emmyja i sve do 1975. bio je sastavni dio showa, a publika ga je obožavala, često umirući od smijeha i prije nego progovori. Slavnom komedijašu koji se često pojavljivao i kao gost prestižnih TV showa poput 'Saturday Night Live' u kojem broji najviše gostovanja ikad, pomalo su dosadili nastupi u živo i poželio se posvetiti filmu. Dobio je priliku 1979. s komedijom 'The Jerk' (1979) koja je proslavila i druge zaljubljenike u humor i smijeh, poput Robina Williamsa i Billyja Crystala.

Uloga u 'Pennies From Heaven' (1981) također je bila uspješna, iako film nije izazvao očekivano oduševljenje, a izvrsna izvedba ponovila se i u 'Dead Men Don't Wear Plaid' (1983) gdje je glumio nasuprot isječcima mrtvih filmskih zvijezda. Za ulogu u komediji 'All of Me' (1984), u kojoj se u njegovom muškom tijelu nađe duh žene, dodijeljena mu je nagrada 'New York Film Critics Circle' u kategoriji za najboljeg glumca.

Obožavatelj 'Letećeg cirkusa Monty Pythona' (1969), Martin je krajem 80-tih još uspješnije krenuo s filmskom karijerom što rezultiralo filmovima 'Roxanne' (1987), 'Planes, Trains and Automobiles' (1989), 'Little Shop of Horrors' (1986), 'Parenthood' (1989) i 'The Three Amigos' (1986).

90-te donose nove izazove, a Martin, već poznati pisac, producent i glumac, dobija ulogu u komediji 'L.A. Story' (1991) gdje glumi uz tadašnju suprugu Victoriu Tennant, a iste godine u 'Father of the Bride', Disneyevoj komediji koja mu donosi vjerovatno najveći komercijalni uspijeh i na kraju u drami 'Grand Canyon' (1991).

Odradio je još dvije lagane komedije, 'Housesitter' (1992) i  'The Father of the Bride II' (1995), a zatim se posvetio pisanju i odmoru kako bi se vratio na scenu jednom mračnom ulogom u psihološkoj drami 'The Spanish Prisoner' (1997). Slijedeće godine, kombinirajući svoje dvije velike ljubavi, uspješno je odradio ulogu i napisao scenarij za satiru 'Bowfinger' (1998) koja opisuje hollywoodske stereotipe.

Martin se također pokazao i kao uspješan pisac čija novela, 'Shopgirl' (2001) i zbirka eseja 'Pure Drivel' (1999), koji su izlazili u New Yorkeru, postaju bestselleri. Filmska verzija 'Shopgirl' u kojoj će glumiti Martin s Claire Danes priprema se za 2005. godinu, a u listopadu 2003. objavljena mu je još jedna novela, 'The Pleasure of My Company' (2003).

U filmu 'Novacaine' (2001) Martin se ponovno našao u ulozi sadističkog zubara, kojeg je glumio u 'Little Shop of Horrors' (1986), a slijedeći uradak s rappericom Queen Latifah, komedija 'Bringing Down The House' (2003) govori o usamljenom i nedavno razvedenom odvjetniku koji, tražeći ljubav preko Interneta, naleti na odbjeglu robijašicu (Queen). Iste godine, u suradnji s Brendanom Fraserom, Jennom Elfman i Bugs Bunnyjem, radi na filmu 'Looney Tunes: Back in Action' (2003).

Jedna od prvih uloga Steve Martina bila je u legendarnom Bruce Leejevom filmu 'Fist of Fury' (1972) u kojem glumi policajca koji na samom kraju filma ustrijeli Brucea. Svestrani glumac svira bendžo što je pokazao široj publici gostujući u Muppet Showu. Vegetarijanac je i često se sprdao s izrazom 'hotdog', a svoju inspiraciju za ovakvu vrstu aktivizma pronašao je, kako sam kaže, u fakultetu filozofije.

2003. izašla je i obiteljska komedija, 'Popust na količinu' (2003), remake istoimenog originala iz 1950. u kojem Martin glumi oca dvanaestero neposlušne djece. Trenutno radi na filmu 'The Pink Panther' (2005) gdje glumi inspektora Jacques Clouseaua. Rastavio se 1994. od Victorie Tennant, a u njegovom društvu viđane su glumice Anne Heche, Bernadette Peters i Helena Bonham Carter.