Liv Tyler

01.07.1977 New York, New York, SAD Liv Tyler

Istinska ljepotica, kćer frontmana Aerosmitha Stevena Tylera, dokazala je kako je vrlo kratak put između modela i uspješne glumice.

Liv_Tyler

Odgojili su je majka Bebe Buell i njezin novi muž, rocker Todd Rundgren, pa tako mala Liv do svoje jedanaeste godine nije znala tko joj je biološki otac. Karijeru modela započela je sa četrnaest godina. Proslavilo ju je pojavljivanje u spotu očeva benda Aerosmith za pjesmu 'Crazy' (1994). Iste godine debitira na filmu u ulozi tinejdžerice koja ubija svog nasilnog oca u trileru 'Silent Fall'. Sljedeći su filmovi 'Heavy' i razočaravajući 'Empire Records', oba snimljena 1995. godine.

Pomalo razočarana svojim dotadašnjim filmskim ostvarenjima, Liv je već počela razmišljati o prekidu glumačke karijere, ali tada se u cijelu priču umješao Bernardo Bertolucci. Nikako nije mogao naći djevojku koja je u isto vrijeme utjelovljenje nevinosti i požude za svoj film 'Stealing Beauty' (1996). Gotovo da je odustao, no tada upoznaje Liv. Za američke novinare je izjavio 'Odmah sam osjetio da sam našao ono što sam tako dugo tražio.' Jeremy Irons joj je pravio društvo na setu glumivši njezina oca, a nedugo nakon toga zaigrala je u Tom Hanksovom režiserskom debutu 'That Thing You Do' (1996) kao djevojka pjevača rock banda iz šezdesetih.

Nakon pojavljivanja u anemičnom 'Inventing the Abbotts' (1997), uslijedio je 'Armageddon' (1998), njezin prvi komercijalni blockbuster. U njemu glumi kćer Brucea Willisa u koju je zaljubljen Ben Affleck, a Aerosmith je pristao snimiti pjesmu za soundtrack. 1999. bila je jako plodna za mladu Liv jer je snimila čak tri filma. Prvi je bio Altmanov 'Cookie's Fortune' sa zvučnom postavom – Patricia Neal, Glenn Close, Julianne Moore i Charles S. Dutton. Slijede 'Plunkett & Macleane' i 'Onegin' gdje glumi Puškinovu Tatjanu.

U filmu 'Što muškarci žele' (2001), kojeg je producirao Michael Douglas, u nju su zaljubljeni Matt Dillon, John Goodman i Paul Reiser. Također igra jednu od pacjentica ginekologa Richarda Gerea u 'Dr. T and the Women' (2000). Sljedeće godine putuje za Novi Zeland kako bi utjelovila Arwen, vilenjačku princezu koja se zaljubljuje u čovjeka u adaptaciji Tolkienovog romana 'Gospodari prstenova'. Pojavljuje se u svim djelovima trilogije, a to je definitivno njezin najveći glumački doseg do sada.

Ponovno surađuje s Affleckom u komediji Kevina Smitha 'Djevojka iz Jerseya' (2004), gdje je njezina uloga vrlo dobro ocijenjena od strane kritike. U 'Lonesome Jim' (2006) nalazi se u ulozi samohrane majke i medicinske sestre, a s Adamom Sandlerom 2007. godine snima 'Prazan grad', a 2008. godine zajedno s Edwardom Nortonom snima 'Nevjerovatnog Hulka'.

Bila je u jednogodišnjoj vezi s Joaquinom Phoenixom kojeg je upoznala za vrijeme snimanja 'Inventing the Abbotts'. Danas ima sina Mila Williama Langdona čiji je otac i njezin sadašnji muž engleski rocker Royston Langdon. Čini se da je od majke naslijedila sklonosti muškarcima koji se bave rock glazbom.