Adam Sandler

09.09.1966 Brooklyn, New York, USA Adam Richard Sandler

Učenik 'Sathurday Night Live' showa, pisac skečeva koji je karijeru nastavio na velikim ekranima filmovima koji su punili blagajne i često bili napadani od strane kritičara.

Adam_Sandler

Rođen je u velikoj židovskoj obitelji (jedan od sedmero djece) u Brooklinu, New York. Oduvijek je slovio za razrednog klauna, ali nije pomišljao na ozbiljnu karijeru komičara sve dok ga brat nije ohrabrio na nastup u bostonskom klubu gdje je otkrio svoj urođeni komičarski talent.

Za vrijeme studija (New York University, Fine Arts) nastavio je nastupati po klubovima gdje ga je zapazio Dennis Miller, jedan od ekipe 'Saturday Night Live' showa. Sandler im se pridružio kao pisac skečeva, nakon godinu dana počeo se, s velikim uspjehom, pojavljivati na malim ekranima, a nedugo nakon toga se pridružio i povećoj listi 'SNL' izvođača koji su karijeru nastavili na velikim ekranima.

Debut je imao 1992. u kultnoj komediji 'Shakes the Clown', a uslijedili su 'Coneheads' (1993), 'Airheads' (1994) i veliki komercijalni uspjeh s 'Billy Madison' (1995) u kojem je glumio i sudjelovao u pisanju scenarija.

Dobar odjek slijedećih dvaju filmova ('Happy Gilmore' i 'Bulletproof', oba 1996) ipak ga nije pripremio na uspjeh pomalo sofisticiranije komedije 'The Wedding Singer' (1998) s Drew Barrimore.

Uspješni niz komedija 'The Waterboy' (1998) i 'Big Daddy' (1999), Sandlera je postavio kao direktnog pretendenta na komičarski tron kojeg drži Jim Carrey, no loša gluma i izostanak komercijalnog uspjeha 'Little Nicky' (2001) i 'Mr. Deeds' (2002) onemogućili su ga u tome.

Vjerovatno ga je taj neuspjeh okrenuo suradnji s mladim režiserom Paul Thomas Andersonom na filmu 'Punch Drunk Love' (2002) uz Emily Watson, komediju vrlo podijeljenih kritika koja je i Sandleru i Andersonu bila izazov jer se razlikuje od njihovih dotadašnjih radova.

2003. zajedno s Jack Nicholsonom glumi u hit komediji 'Anger Management', a slijedeći projekt je romantična komedija u kojoj ponovo glumi s Drew Barrymore, 'Fifty First Kisses'. Ima vlastitu producentsku kuću Happy Madison koju je nazvao po dva svoja filma: 'Happy Gilmore' i 'Billy Madison'.

Oženjen je dugogodišnjom djevojkom, modelom Jackie Titone.