Joaquin Phoenix

28.10.1974 Puerto Rico, SAD Joaquin Rafael Phoenix

Joaquin, srednji izdanak Phoenix klana, dugo je vremena čučao stisnut u sporednim cipelama. Iako se još nije riješio svih svojih muka, našao je snage za one glavne.

Joaquin_Phoenix

Pridjev nekonvencionalan, koji se često može naći uz Joaquinovo ime, svoje korijene vuče od njegova rođenja, točnije, od njegove obitelji. Naime, 'WAA-keen' (tako se izgovara njegovo ime) je rođen kao treće dijete u obitelji misionara crkve Božja djeca, koja je svoju religiju širila po Južnoj Americi. Josh Bottom Amram i Arlyn Dunitz Jochebed bili su vrlo prozaični roditelji, pa su se sva njihova djeca, osim našeg junaka, zvali prilično neobično: River, Rain, Liberty i Summer. U nekom momentu, Joaquin je također poželio imati nešto zemaljskije ime, poput svoje braće, te se u 4. godini nazvao Leaf(!).

Kada se obitelj vratila natrag u SAD, do nedavno transcendentalnom skloni roditelji su se definitivno prizemljili: majka mu je počela raditi kao tajnica za NBC, otac kao vrtlar te su unajmili agenta čiji je zadatak bio da klince ubaci u showbiz. Upravo je za taj novi početak odabrano i novo (mitsko) obiteljsko prezime: Phoenix. Svo se petero djece (pa onda i Joaquin) angažiralo oko snimanja beskrajnih reklama, iako su namirnice kao meso, mlijeko i fast food bile na crnoj, zabranjenoj listi – svi su odgajani kao strogi vegani (Joaquin je to i danas pa je tako poznato da ne želi nositi kožu i u raznim filmovima stoga nosi skaj).

Joaquinova je karijera u početku bila usko vezana uz starijeg brata Phoenixa (koji mu je ionako obilježio život) – uz njega se pojavljivao u raznim showovima i serijama te na određen način bio u njegovoj sjeni. River je naime, za razliku od njega koji ima upečatljiv ožiljak iznad usne (ima ga od rođenja), bio pravi baby face.

Za prvi mu pravi debi važi film 'SpaceCamp' (1986) nakon kojeg mu je kontinuitet snimanja malo opao – cijeli se Phoenix klan preselio na Floridu. U međuvremenu je napustio školu (nije završio ni 9. razred osnovne), no sreća ga je ponovno našla 1989. kada je Universal na Floridi otvorio novi studio te mu dao priliku u filmu 'Parenthood'.

Iako su ga hvalili, zbog kombinacije tipskih adolescentskih uloga koje su mu nudili i rastave roditelja koja je bila u punom jeku, Joaquin odlučuje neko vrijeme pauzirati i s ocem seli u Meksiko. Kada se ponovno vratio u žižu pozornosti, okolnosti su bile tragične: 31. listopada 1993. njegov je izlazak s bratom Riverom kobno završio. Naime, nakon što su s nekim društvom napustili The Viper Room, klub u L.A.-u, River je kolabirao od overdosea te nakon toga umro. Upravo je Joaquinov poziv na 911 cirkulirao svim mogućim radio i tv postajama širom svijeta. Potresen obiteljskom tragedijom, neko se vrijeme nećkao oko nastavka karijere, no na poticaj prijatelja je ponovno počeo čitati scenarije.

Kada se konačno odvažio, dao se u ruke Gusu Van Santu (koji je ranije radio s Riverom, a danas žive u istoj zgradi u New Yorku) te s Nicole Kidman snimio 'To Die For' (1995). Kritika ga je hvalila, te je nastavio s glumom u 'Inventing the Abbotts' (1997) koji i nije tako sjajno prošao, no upoznao je Liv Tyler s kojom je u ljubavnnoj vezi ostao pune tri godine. Uz niz manje zapaženih ostvarenja ('U Turn', 'Return to Paradise', 'Clay Pigeons') komercijalnu je aklamaciju stekao u halji prevrtljivog i zlog cara Komoda u 'Gladiatoru' zbog koje je nabacio pregršt kila ne bi li bio što uvjerljiviji.

Neronom je na neki način okrunio svoj dosadašnji izbor uloga (bio je nominiran za Oscara u kategoriji sporednih glumaca): nerijetko je, još od tinejdžerskih dana, glumio mračne, agonijom izmučene, konfliktne i nesigurne tipove, ostajući gotovo uvijek u sporednim ulogama te je za to dobivao najviše lovorika. Takvu je praksu nastavio sve do 2006. te zaredao niz sporednih uloga u filmovima 'Buffallo Soldiers' (2000), 'Signs' (2002), 'It's All About Love' (2003), 'Village' (2004) te 'Hotel Rwanda' (2004).

Na upečatljivu se glavnu ulogu odvažio tek 2005. godine, utjelovljenjem Johnnya Casha (Cash je sam odabrao Phoenixa za tu ulogu) u naslovu 'Walk the Line'. Koliko je dobro obavio posao, svjedoče slijedeći podaci – za film je naučio svirati gitaru, sam izvodi svu glazbu u filmu, osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u mjuziklu, a mnogi mu predviđaju i Oscara. No, unatoč dobrim vijestima, 2005. se prijavio na kliniku zbog alkoholizma, a većina onih koji ga znaju smatraju da bi se odvikavati trebao i od pušenja (strastveni je lančani pušač).

Zanimljivo je da privatan život drži u velikoj tajnosti, te su njegove veze nakon one s Tylerovom prilično low-profilirane. Za svoju dušu čita Teneseea Williamsa i Rilkea, fun je Sinatre, Milesa Daviesa i Queena, ponekad sam sklada na sintiću, vozi motor Ducati, a vrlo je talentirani igrač backgammona, kojim često krati pauze na snimanjima.