Steve Carell

16.08.1962 Concord, Massachusetts, SAD Steven John Carell

Časopis Life ga slavi kao nasmješnijeg živućeg čovjeka, što nije ni čudno kada je dva desetljeća svog života posvetio komičarskom usavršavanju.

Steve_Carell

Steve Carell već je u srednjoj školi osnovao družinu koja je proputovala Ameriku izvodeći skečeve i improvizirajući. Maturirao je 1984. te se preselio u Chicago gdje je postao član cijenjenog kazališta improvizacije Second City te je s njima radio preko deset godina. Tih godina upoznaje i glumicu Nancy Walls s kojom se naposlijetku ženi te odgaja kćer Elisabeth Anne i sina Johna. Danas s obitelji živi u Los Angelesu. Iako je već postavio temelje svoje uspješne karijere upravo u Second Cityu, trebalo mu je još dosta vremena i napornog rada da postane prepoznatljivo ime u svijetu komedije.

Prvi film u kojem je ikad glumio bio je 'Kovrčava Sue' (1991), topla obiteljska komedija o devetogodišnjoj djevojčici i njenom samohranom ocu. Zatim se pojavljuje u humorističnom showu 'The Dana Carvey Show'. Nakon toga glumi u još jednoj seriji kratkog vijeka (prikazivala se samo 3 tjedna) – 'Over the Top', gdje glumi Grka Yorga Galfanikosa, iritantnog kuhara.

Uslijedilo je par sporednih uloga u serijama 'Just Shoot Me' (1998) i 'Strangers with Candy' (2000) prije nego što se pridružio 'The Daily Showu' za vrijeme četvrte sezone njegova prikazivanja. Ovaj show imao je koncept humorističnih lažnih vijesti, a mnogi su se slagali u tome da su mnogo vjerodostojnije od pravih vijesti na televiziji. Ismijavali su sve – politiku i političare, TV reklame i voditelje te općenito aktualne teme u društvu.

Već 2003. Carell proširuje svoje horizonte sa 'The Daily Showa' na veliko platno. Odglumio je urnebesno smiješnu ulogu u 'Svemogućem Bruceu' gdje glavnu ulogu tumači Jim Carrey. Dva filma koja je snimio izašla su isti tjedan na ljeto 2004. godine, a to su 'Anchorman: Voditelj uzvraća udarac' u kojem glumi otkačenog meteorologa te 'Sleepover', gdje se našao u ulozi pretjerano entuzijastičnog zaštitara. Carellova popularnost nastavila je rasti pojavljivanjem u nekoliko, za njegovu karijeru važnih projekata – glumio je 'U naručju vještice' (2005) s Nicole Kidman te je također imao manju ulogu u Woody Allenovoj komediji 'Melinda i Melinda' (2005).

Carell se, upravo zbog svog iskustva i urođenog talenta, nametnuo kao središnja ličnost u društvu komedijaša koji su se često udruživali u različitim filmskim i televizijskim uratcima te zajedničkim snagama nasmijavali publiku diljem Amerike i svijeta. Ovo društvo činili su, uz Carella, još i Ben Stiller, Jim Carrey, Will Ferrell, braća Wilson (Owen i Luke) i Vince Vaughn.

Nesumnjivo njegova najzahtjevnija uloga bila je ona podlog menadžera u serijalu 'The Office' koja se prikazuje od 2005. godine. Iako nije zabilježila neke ogromne uspjehe što se tiče gledanosti, serijal je izvrsno ocijenjen od kritike te je imao pristojan broj vjernih poklonika te neupitnu kvalitetu same izvedbe. Također, Carellu je donjela i nominaciju za nagradu Emmy koja mu je izmakla za dlaku, ali zato se utješio Zlatnim globusom u kategoriji najbolje izvedbe u televizijskom serijalu, 2006. godine.

Njegova prva glavna uloga na filmu dočekana je s velikom podrškom kritike. Radi se o filmu 'Junfer u četrdesetoj' (2005), gdje glumi Andyja, seksualno neiskusnog tehničara za elektroniku. On sam kaže: 'Kroz ovu ulogu puno sam naučio o komediji i još više unaprijedio svoju izvedbu.' Nakon što je posudio glas rakunu Hammyju u zabavnom Dreamworksovom crtiću 'Preko ograde' (2006), Carell prihvaća ulogu veselog, no često suicidalnog homoseksualca kojega muče ljubavni problemi u 'Maloj miss Amerike' (2006).

Također, ponovno je oživio lik iz 'Svemogućeg Brucea' u 'Svemogućem Evanu' (2007) no ovaj put je Carell u glavnoj ulozi budući da je Jim Carrey odustao od nastavka. Ovaj put Bog moli Evana da sagradi arku kako bi spasio svijet od još jednog potopa. Iste godine prihvaća i ulogu u romantičnoj komediji 'Danova prava ljubav' koja je prošla iznimno dobro kod kritičara i kod publike. 2008. godinu započeo je s angažmanom u još jednoj animiranoj poslastici – 'Horton', a nakon toga Carell postaje supertajni i superzbunjeni agent u komediji 'Ulovi Smarta'.