Hilary Swank

30.07.1974 Lincoln, Nebraska, SAD Hilary Ann Swank

Kao i najslavniji joj likovi, odrasla je u siromaštvu, borila se za uspjeh sportom i glumeći da je netko drugi. Dat će i život da dobije Oscara. Dvaput.

Hilary_Swank

Dvostruka oskarovka Hilary Swank već je u mladosti bila predodređena za muške uloge.  S devet godina nastupila je prvi put na sceni, u školskoj postavi 'Knjige o džungli' i to u ulozi dječaka Mowglija. Počela je glumiti u kazalištu, a majka ju je upozoravala da ne smije toliko buljiti u ljude i oponašati ih. Od malena je bila zainteresirana za sport te se uspješno natjecala u juniorskim prvenstvima u plivanju i gimnastici.

Otac je bio trgovački putnik i obitelj je živjela u prikolici pa su joj se djeca često rugala. Poslije razvoda roditelja ostala je živjeti s majkom koja je uskoro izgubila posao. Sele se u Los Angeles te spavaju u autu, a prijatelj im dopušta da spavaju u kući koja je na prodaju, uz uvjet da se isele svako jutro, prije nego što u razgledavanje kuće ne dođu potencijalni kupci.

Uskoro je majka našla posao, a Hilary agenta te je počela zarađivati glumeći u raznim tv produkcijama, a najpopularniji nastupi bili su vezani uz 'borilački' žanr. 1992. je glumila  u popularnoj 'Buffy The Vampire Slayer', a 1994. njezine sportske vještine došle su do izražaja kada je dobila ulogu Julie Pierce, prvu učenicu karate majstora Miyagija u 'The Next Karate Kid' (1994).

1997. se udala za dugogodišnjeg dečka, glumca Chada Lowea (brata Roba Lowea), s kojim se zaručila na snimanju 'Quiet Days In Hollywood' (1997), drame u kojoj su budući supružnici igrali 'romantične' uloge silovatelja (Chad) i prostitutke (Hilary).

Nakon što je na audiciji izgubila ulogu tajnice Lucy u seriji 'Pravda za sve', Hilary je dobila ulogu u popularnoj seriji na zalasku 'Beverly Hills 90210'. Glumila je Carly, samohranu majku koja hoda sa Steveom, ali njen lik je uskoro 'umirovljen' u seriji te se očajna Hilary zapitala da li uopće može išta glumiti, ako nije dovoljno dobra ni za 'Beverly Hills'.

No ubrzo dolazi audicija za nezavisni  'Dečki ne plaču' (1999). Kada ju je redateljica Kimberly Peirce uhvatila u laži (rekla je da je rođena u istoj bolnici kao i njen lik), Hilary je izjavila da bi isto učinio i lik kojeg bi glumila, problematična djevojka Teena Brandon koja svima laže i pretvara se da je muškarac. Da li baš zbog takvog nastupa, ali Hilary je prošla na audiciji, a isuprug ju je upoznao s Larryjem Millsom, učiteljom glume koji je pripremao mnoge oskarovce. Pripremajući se za ulogu nesretne Teene/Brandona, Hilary je provela mjesec dana kao muškarac i osvojila publiku i kritiku svojim nastupom u filmu. Iako je za film dobila honorar od samo 3000 $, prave nagrade su tek došle - Zlatni globus i Oscar za najbolju žensku ulogu 1999.

Swankica je sada mogla birati uloge koje želi i odlučila se za 'od svega po malo'. U trileru 'Dar' (2000) je utjelovila zlostavljanu ženu, a u kostimiranoj drami 'The Affair of the Necklace' (2001) odigrala je ulogu djevojke koja kuje spletku na kraljevskom dvoru da bi se osvetila onima koji su upropastili njezinu obitelj. 'Nesanica' (2002) Christophera Nolana je bila odlična prilika da se dokaže glumeći rame uz rame s Al Pacinom kao njegova partnerica policajka, a SF akcija 'Jezgra' (2003) je bila više iskušavanje zabavnih uloga nego ozbiljniji glumački izazov.

Na televiziju se vraća ulogom američke sufražetkinje s početka stoljeća u 'Anđelima od čelika' (2004) što joj je donijelo još jednu nominaciju za Zlatni globus. Slijedeći angažirani film bio je 'Red Dust' (2004), triler u BBC-evoj produkciji o procesu suočavanja s prošlošću u Južnoj Africi. Uskoro se vraća kazalištu i igra Annie Sullivan, učiteljicu Hellen Keller u nagrađivanoj drami 'The Miracle Worker'.

2005. opet bira još jednu ulogu koja će zahtijevati veliku glumačku transformaciju, sportski talent, a sve to u naizgled malom projektu Clinta Eastwooda, 'Djevojka od milijun dolara'. Glumi mladu konobaricu koja želi ostvariti bolji život i trenira za boksačku prvakinju. Trenirajući šest puta tjedno po četiri sata, Hilary je uvježbala desni kroše i ostale tajne boksa, a opet je imala slavnog učitelja - Hectora Rocu koji je trenirao Alija, Frasiera i Tysona. I boksački i glumački, Swank je opet fascinirala gledatelje i iznijela film na svojim plećima tj. boksačkim rukavicama.

Poznati kritičar Roger Ebert  napisao je u tekstu o potencijalnim oskarovcima: 'Njena uloga u filmu 'Djevojka od milijun dolara' je najsnažnija i najupečatljivija ove godine. Nije najljepša glumica Hollywooda, nije uvijek ni najbolja, ali kada joj je dodjeljena prava uloga, Hilary Swank je nezaustavljiva. Hilary je moj osobni izbor, Hilary će i dobiti Oskara.' I zaista, Hilary Swank opet osvaja Zlatni globus i Oscara, a zlobnici su komentirali da nikoga u filmovima ne prebiju do smrti tako dobro kao Hilary Swank te da silni Oscari to dokazuju.

Mada je filmska javnost prihvatila njene Oscare kao zasluženu nagradu za iskazani trud i umijeće, krenule su glasine da je njezin brak sa suprugom u krizi zbog njegove ljubomore na njezin uspjeh. Kako to čestu u Hollywoodu biva, brak im je zaista propao.

Hilary nastavlja glumiti u značajnim projektima te za promjenu bira i vrlo ženstvene uloge, poput uloge femme fatale Madeleine u De Palminoj 'Crnoj daliji' (2006), a iako film nisu prihvatili ni publika ni kritika, pažljiviji promatrači otkrit će da je i u ovom filmu ostvarila ulogu s oskarovskim potencijalom. Uslijedila je uloga u 'Piscima slobode' (2007) gdje igra mladu učiteljicu koja provodi vlastiti 'stay in school' program nastojeći ukazati tinejdžerima na važnost obrazovanja. Njena posljednja uloga je ona u romantičnoj drami 'P.S. Volim te', a u pripremi je i jedan biografski film – 'Amelia' – koji govori o životu i djelu legendarne američke pilotkinje Amelie Earhart.